Kako ruske „Tundre“ upozoravaju na raketni napad

© AP Photo / J.T. ArmstrongLansiranje rakete iz vojne baze Vandenberg u Kaliforniji /arhivska fotografija/
Lansiranje rakete iz vojne baze Vandenberg u Kaliforniji /arhivska fotografija/ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija može da prati sva lansiranja američkih raketa zahvaljujući četvrtom po redu satelitu „Tundra“ koji je izveden u Zemljinu orbitu, izjavio je ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov.
„U trenutku kada neprijatelj lansira svoje rakete u pravcu Rusije, svemirski sistem za upozoravanje na raketne napade 'Kupola' određuje odakle je to učinjeno i u kom smeru će one leteti. Nakon toga se formiraju dva algoritma: prvi za sistem vazdušno-kosmičke odbrane i drugi za lansiranje balističkih raketa u cilju odmazde. To značajno smanjuje vreme reakcije i doprinosi većoj odbrambenoj sposobnosti naše zemlje“, objasnio je ekspert.

Prema njegovim rečima, satelit će omogućiti Rusiji da formira osnovni svemirski sistem za upozoravanje na raketne napade „Kupola“, što je dovoljno za praćenje svih lansiranja balističkih raketa sa teritorije Sjedinjenih Američkih Država.

Sistem „Kupola“ će biti u potpunosti formiran kada bude uključivao devet satelita „Tundra“, koji su napravljeni tako da doprinesu formiranju algoritma za uzvratni napad u slučaju da se raketa lansira u pravcu Rusije.

Prema rečima Leonkova, novi sateliti su zamenili sistem „Oko“ koji je imao istu namenu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala