Sofija razmišlja da proda deo „migova“ da pokrije troškove posle kupovine „F-16“

© Foto : WikipediaMiG- 29 Bugarske avijacije
MiG- 29 Bugarske avijacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sa isporukom američkih aviona „F-16“ više neće biti neophodno koristiti sve avione „MiG-29“  koje bugarska vojska sada ima u svom sastavu i vredi razmisliti o prodaji dela ruskih lovaca, rekao je bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov.

„Šta da radimo s tih 15 aviona ‘MiG’ koje imamo a koji nikada neće leteti svi zajedno?“, upitao je ministar i dodao da je trenutak da se na vreme razmisli o njihovoj prodaji kako bi zemlja mogla da na neki način kompenzuje troškove koje će imati zbog izgradnje infrastrukture na aerodromima za potrebe američkih lovaca.

„Možda će to zazvučati donekle drsko, ali zar nije vreme da se razmisli o drugom delu projekta“, rekao je ministar pred poslanicima.

Bugarska je, inače, pre nekoliko godina donela odluku da zameni sovjetske avione „MiG-29“  novim lovcima, a 2018. godine od tri varijante – američkih „F-16“, švedskih aviona tipa „gripen“ i italijanskih „jurofajter“- odabrala je američke.

Predsednik Bugarske Rumen Radev, koji je ranije bio na čelu oružanih snaga, tokom čitavog pregovaračkog procesa sa SAD oštro je kritikovao odluku vlade i parlamenta.

On smatra da je izbor novih aviona bio farsa, a da je kupovina „F-16“ postala „pobeda lobista“.

U leto prošle godine šef države je stavio veto na zaključivanje sporazuma o kupovini lovaca, upozorivši da se previše žuri sa donošenjem odluke. Pozvao je parlamentarce da čuju i mišljenje onih koji su protiv toga.

Premijer Bojko Borisov, ministar odbrane i vladajuća stranka GERB, s druge strane, isticali su da je kupovina „F-16“ najbolja varijanta koji će omogućiti operativnu kompatibilnost sa NATO.

Potpredsednik bugarskog parlamenta i lider stranke „Volja“ Veselin Mareški se zalaže da se odustane od kupovine bilo kakvih aviona kako bi se obezbedila sredstva za građane.

Uznemiren je činjenicom da je Bugarska, najsiromašnija zemlja EU, zbog novih aviona izbila na 1. mesto po rastu vojnih rashoda.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala