Ruski naučnici smislili novi metod kako da potraže život van Zemlje

CC0 / Pixabay/Aynur_zakirov / Mars
Mars - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski naučnici pronašli su novi način kako da traže život na Marsu i na drugim nebeskim telima Sunčanog sistema, a reč je o metodi skeniranja površine planeta putem specijalnih laserskih uređaja, izjavio je direktor Naučno-istraživačkog instituta nuklearne fizike pri Moskovskom državnom univerzitetu Mihail Panasjuk.

Kako je objasnio, ova metoda smišljena je na osnovu perdloga ruskih biologa da se laserskim uređajima meri aktivnost mikroorganizama u kosmičkom prostoru.

„Metoda se zasniva na merenju fluorescentnog zračenja mikroorganizama nakon izlaganja laserskom zraku. Prema tom fluorescentnom tragu moći ćemo da utvrdimo da li postoji život na određenom nebeskom telu ili ne“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, ovo će biti moguće vršiti sa međunarodnih svemirskih stanica i sa kosmičkih aparata, budući da će istraživanja biti moguće sprovoditi na udaljenosti od čak nekoliko stotina kilometara.

Ova metoda biće prvi put isprobana naredne godine, kada će biti na orbitu postavljen mali satelit sa ovim uređajem.

„Reč je o veoma malom uređaju veličine 10 puta 10 centimetara koji će biti lansiran u svemir. Program se razvija izuzetno intenzivno“, dodao je.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala