Priznanje za očuvanje srpskog jezika novinaru Sputnjika Urošu Bobiću

© SputnikNovinar Sputnjika Uroš Bobić - dobitnik nagrade za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora
Novinar Sputnjika Uroš Bobić - dobitnik nagrade za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novinar Sputnjika Uroš Bobić dobitnik je ovogodišnje nagrade koju dodeljuje Fond „Branislav Mane Šakić“ za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja. Specijalno priznanje pripalo je Japanki Fumiko Takešita Knežević, pravniku i zaljubljeniku u folklor Istočne Evrope, a posebno Srbije.

Međutim, kako je saopšteno, po prvi put se uručenje odličja odlaže za narednu godinu, kada će istovremeno biti obavljeno i za 2021, 5. juna, na Šakićev rođendan, u Narodnoj biblioteci Smederevo.

Uroš Bobić je 23. laureat i nosilac Plakete. Bobić je novinar i zamenik glavnog urednika radija Sputnjik Srbija, gde radi od januara 2015. godine, tačnije od samog početka delovanja ovog ruskog medija na srpskom jeziku.

Zavidna biografija dobitnika ovogodišnje Plakete Uroša Bobića ukazuje na široku lepezu interesovanja, čije je osnovno polazište Fakultet dramskih umetnosti BU, Radio-produkcija, uz dodatno obrazovanje u Londonu, a pred mikrofonom je, kako kaže, od srednjoškolskih dana.

Profesionalnu opredeljenost ka elektronskim medijima potvrđuje jedanaestogodišnjim radom u RTV B92 na poslovima tonskog snimatelja, radio i TV novinara i TV producenta, da bi potom 7 godina bio deo srpske redakcije Bi-Bi-Sija u Londonu kao radio-novinar i producent, i novinar i urednik sajta. Beleži i rad predavača na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum, uz povremeno bavljenje marketinškim i produkcijskim poslovima.

U Radio Sputnjiku, koji je ove godine obeležio 5 godina uspešnog rada, učestvuje u organizaciji, osmišljavanju i realizaciji programa, provodeći značajan deo vremena pred mikrofonom. Prepoznatljivog glasa, kojim odmereno, jasno i sa besprekornom dikcijom, uz istančan i iznivelisan osećaj za sadržaj teksta saopštava najvažnije vesti, bili su, kako je saopšteno, po mišljenju žirija, odlučujući u izboru Uroša Bobića za ovogodišnjeg nosioca 23. Plakete „Branislav Mane Šakić“.

Specijalno priznanje, 4. u nizu, pripalo je Japanki Fumiko Takešita Knežević, pravniku i zaljubljeniku u folklor Istočne Evrope, a posebno Srbije. Prvi put je posećuje 2000, da bi od 2007. ostala za stalno, pronašavši smisao svog života, pored stvaranja porodice, i u srpskoj tradicionalnoj muzici na harmonici i korepetitorskom radu najpre u KUD-u „Talija“, a potom i „Gradimiru“.

© Foto : SLADOLJEV_M - Ustupljeno SputnjikuFumiko Takešita Knežević - dobitnica Specijalnog priznanja Fonda „Branislav Mane Šakić“
Priznanje za očuvanje srpskog jezika novinaru Sputnjika Urošu Bobiću - Sputnik Srbija
Fumiko Takešita Knežević - dobitnica Specijalnog priznanja Fonda „Branislav Mane Šakić“

Upornost, vođena željom da nauči jezik, bila je povod da osnove srpskog počinje da stiče od 1999. godine u Japanu, potom nastavlja učenje u privatnoj školi u Beogradu, nadograđujući znanje kroz svakodnevni razgovor u svom okruženju. Uz napomenu da se od stranaca ne očekuje apsolutno poznavanje jezika, nivo koji je dostigla Fumiko je vredan pažnje i odličja, što je žiri svojom odlukom i potvrdio, navode iz Fonda „Branislav Mane Šakić“.

Ono što karakteriše sve dosadašnje dobitnike Specijalnog priznanja strancima, a bitan je razlog u odlučivanju pored znanja jezika, jeste i njihova posvećenost stvaranju mostova između matice zemlje i Srbije. Fumiko Tašekita Knežević u isto vreme je i član japansko-srpskog dua Fu-Go, i japanskog trija EN, promovišući u Japanu srpsku izvornu narodnu muziku, a u Srbiji japansku.

Fond i odličje „Branislav Mane Šakić“ postoje od 1998. godine u znak sećanja na jednog od prvih spikera Radio Smedereva, koji je svojim radom tokom četvrt veka potvrđivao neophodnost očuvanja srpskog jezika i negovanja kulture govora u elektronskim medijima. Priznanje, čiji se nosioci neprekidno biraju već 23 godine, utoliko je značajno i jedinstveno, jer slične nagrade nisu postojale ni u SFRJ, ni u potonjim državama, zaključno sa Srbijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala