Japanski stručnjaci prkose Rusiji: Naš cilj – sva četiri Kurilska ostrva

© Sputnik / Andreй Šapran / Uđi u bazu fotografijaObala Ohotskog mora na ostrvu Kunašir Kurilskog arhipelaga
Obala Ohotskog mora na ostrvu Kunašir Kurilskog arhipelaga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Japanska stručna javnost mišljenja je da Tokio treba da odustane od ideje da od Rusije dobije samo dva Kurilska ostrva, te da cilj treba da budu sva četiri ostrva. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da takve izjave ne doprinose rešenju spora između dve države.

Naime, japanski politikolog Jukio Kasijami u članku za portal „Vedž infiniti“ navodi da Japan treba da odustane od te besplodne ideje jer će tako moći da pokaže svetu da nikada neće odstupiti od svojih stavova.

Japanski novinar i politikolog piše da je diplomatija činjenje obostranih ustupaka u pregovorima do postizanja prihvatljivog kompromisa za obe strane, ali se to nikako ne može primeniti na proces potrage za rešenjem teritorijalnog problema između Japana i Rusije.

Na taj način on je reagovao na oštre stavove Rusije povodom japanske „Plave knjige diplomatije“ u kojoj je navedeno da su „severne teritorije“ pod suverenitetom Tokija.

Prema njegovom mišljenju, oštru reakciju Moskve izazvao je odlučan stav Japana kada je reč o ovom pitanju. Međutim, kaže on, nije precizirano šta je sve obuhvaćeno tim suverenitetom, odnosno da pod tim treba da se podrazumevaju sva četiri ostrva.

„To je, očigledno urađeno s procenom da se nekako Rusija ubedi i prihvati vraćanje bar dva ostrva. Ali, ako čak i na to Rusija oštro reaguje onda o čemu se ovde može govoriti? I ranije sam govorio da je varijanta povratka dva ostva pogrešna i da se Rusija neće opredeliti za to“, naveo je autor.

On je dodao da ruski stavovi samo potvrđuju opravdanost njegovih ocena.

„Verujem da Japan treba da odustane od štetne i besplodne ideje o povratku dva ostrva i da se sa odlučnošću vrati na početnu poziciju koja podrazumeva zahtev za povratak svih ostrva. Samo tako Japan može da pokaže svetu da nikada neće odstupiti od svojih stavova“, zaključio je on.

Povodom članka Kasjamija oglasila se portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova koja je rekla da takve izjave ne doprinose rešenju spora između dve države.

Ona je takođe navela i da je Moskva razočarana što još uvek nije došlo do aktivizacije dijaloga Japana i Rusije, kao i time što postojeći kanal komunikacije ostaje u senci raznoraznih ideja.

Spor oko Kurilskih ostrva

Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnih pitanja, odnosno statusa Južnih Kurila.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine.

Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

Sovjetski Savez i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju, u kojoj je Moskva pristala da, nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, razmotri mogućnost da Japanu preda ostrva Habomai i Šikotan. Sudbina Kunašira i Iturupa nije bila tema pregovora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala