Policija u Americi tokom protesta - Sputnik Srbija

Iz minuta u minut: Guverner Njujorka tvrdi da policija ne bije demonstrante, snimci govore drugačije

Pratite nas
Protesti u Americi zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo tokom hapšenja, nastavljeni su, ali je bilo manje nasilja nego ranijih dana.

Noć na ulicama Los Anđelesa zatekla je veliki broj demonstranata, policijski čas nije proglašen, ali demonstranti su bili mirni i nenasilni, objavili su američki mediji, prenosi Tanjug.

Slično je bilo i na istočnoj obali SAD.

U Njujorku su građani takođe protestvovali uzvikujući „Nisi sam“, a brat ubijenog Džordža Flojda zahvalio im se na podršci.

Protesti traju već deseti dan i u Bafalu gde je policija sinoć ponovo prekomerno upotrebila silu.

Dva policajca su udarala palicom jednog demonstranta u glavu, oborila ga na zemlju i prešla preko njega.

Čovek je medicinski zbrinut, u stabilnom je stanju, a policajac koji ga je udario palicom je suspendovan i ostaće bez plate.

Zvaničnici američkog Centra za kontrolu bolesti upozorili su da bi protesti mogli da budu rasadnik virusa korona, koji je teško pogodio SAD, te da bi učesnici trebalo da se testiraju.

Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
17:45 05.06.2020

Američki potpredsednik Majk Pens izjavio je da administracija Donalda Trampa podržava mirne proteste, ali da neće tolerisati pljačke i dela nasilja protiv policije ili civila.

Pens je za Si-En-Bi-Si rekao da je više od 32.000 pripadnika Nacionalne garde raspoređeno radi sprečavanja nasilja i uništavanja imovine.

Protesti su prethodnih dana bili većinom mirni, rekao je Pens, dodajući da je to ohrabrujući znak.

Protesti u Vašingtonu, demonstranti ispred policijskog kordona - Sputnik Srbija
17:18 05.06.2020

Francuska policija zabranila je proteste planirane da se u subotu održe ispred američke ambasade u Parizu zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu.

Policijska uprava Pariza saopštila je da je odlučila da zabrani proteste zbog rizika od nereda i opasnosti za zdravlje na velikim skupovima zbog pandemije virusa korona, pošto su mere i dalje na snazi.

Zabranjena su dva protesta, a policija, takođe, strahuje da bi mogle da se ponovo nasilne scene demonstracija održanih protiv rasne nepravde i policijskog nasilja u utorak.

Protesti u Parizu - Sputnik Srbija
12:02 05.06.2020
10:41 05.06.2020
10:34 05.06.2020

Guverner Njujorka Endrju Kuomo odbacio je tvrdnje da njujorška policija koristi palice i da bije demonstrante, iako brojni video-snimci na društvenim mrežama govore drugačije, piše RT.

Kuomo je rekao da su tvrdnje da policija bije demonstrante „partijski retorički napadi“, te da je u pitanju „zapaljiva retorika“.

Međutim, na brojnim snimcima na društvenim mrežama vidi se kako policija koristi batine i udara demonstrante. Neki od tih snimaka postali su viralni, pa je, na primer, onaj koji je zabeležio reditelj Džoš Foks imao milion pregleda.

09:34 05.06.2020
Predsednik SAD Donald Tramp rukuje se sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel - Sputnik Srbija

Nemačka kancelarka Angela Merkel osudila je ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda u SAD.

"Ubistvo Džordža Flojda je veoma strašno. Rasizam je nešto strašno. Društvo u SAD je vrlo polarizovano", rekla je Merkel u intervjuu za televiziju ZDF komentarišući prvi put situaciju u SAD nakon ubistva Flojda tokom policijskog privođenja.

Kako je dodala, politika treba da pokuša da zbliži ljude i pomiri ih.

Na pitanje da li predsednik SAD Donald Tramp ima ulogu u polarizaciji američkog društva, ona je kazala da je njegov politički stil kontroverzan, prenose nemački mediji.

Dodala je, međutim, da sarađuje sa izabranim predsednicima svih zemalja pa tako i sa američkim predsednikom i izrazila je nadu da će se situacija u Americi smiriti.

09:20 05.06.2020

Dvojica policajaca iz Bafala suspendovana su zbog prekomerne upotrebe sile prema demonstrantima. Oni su osumnjičeni da su jednog demonstranta oborili na zemlju i prošli preko njega.

Rojters prenosi da se na video snimcima lokalne radio stanice čuje zvuk lomljenja sličan pucanju kostiju, a potom se i vidi da oboreni demonstrant krvari iz glave.

09:15 05.06.2020

Protesti zbog smrti Džordža Flojda mogli bi da budu rasadnik virusa korona i svi učesnici bi trebalo da se testiraju, upozorio je šef američkog Centra za kontrolu bolesti Robert Redfild, inače virusolog po struci, preneo je RT.

On je dodao da bi zbog masovnih protesta moglo da dođe do širenja virusa u gradovima gde se oni odvijaju.

I Tim Volc, guverner Minesote, države u kojoj se nalazi Mineapolis, gde su protesti započeti, pozvao je sve učesnike protesta da se testiraju, posebno ako imaju simptome.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala