EU najavila kada će otvoriti spoljne granice

© Flickr / Will BakkerGranica EU
Granica EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministri unutrašnjih poslova EU najavili su da će se otvaranje unutrašnjih granica Šengena završiti do kraja juna, a da zatim sledi postepeno otvaranje spoljnih granica Unije, do čega bi trebalo da dođe početkom jula.

Na sastanku Saveta EU ocenjeno je da je ukupna epidemiološka situacija u EU 27 pozitivna, što će omogućiti većini zemlja članica da 15. juna otvore svoje granice unutar Šengena, a ostale bi to trebalo da završe do kraja meseca.

„Vratićemo se potpuno funkcionalnoj Šengen zoni i slobodi kretanja građana najkasnije do kraja juna“, kaže komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Ministri unutrašnjih poslova založili su se na video-konferenciji da se prvo u potpunosti otvore unutrašnje granice Šengena, a da se zatim pređe na postepeno otvaranje spoljnih granica EU.

U Evropskoj komisiji kažu da će sledeće nedelje predstaviti nove smernice koje se odnose na funkcionisanje spoljnih granica EU.

Pogled na Solun, Grčka - Sputnik Srbija
Grčka 15. juna otvara granice za državljane Srbije

Dodaje se da se neće produžavati preporuka o restrikciji putovanja „u i iz šengenskog prostora“, koja važi do 15. jula.

„Međutim, sve zemlje-članice su tražile dalje, kratko, produženje ovog perioda. To znači da se do kraja juna unutrašnje granice dižu, a do postepenog podizanje restrikcija na putovanja iz EU i u EU treba doći početkom jula“, rekla je komesarka Ilva Johanson.

U Briselu naglašavaju da otvaranje spoljnih granica EU mora biti postepeno, koordinisano, proporcionalno i nediskriminaciono, a zasnovano na kriterijumima koje izdaje evropski Centar za prevenciju i kontrolu zaraze.

Napominje se da je trenutno ukupna slika epidemiološke situacije „vrlo pozitivna širom EU 27“ i ocenjuje da je to rezultat značajnih napora u zadržavanju virusa kovid 19.

Dodaje se da se i dalje treba pridržavati fizičke distance, ali da zdravstvene organizacije navode da nema potrebe za daljim restrikcijama na granični prelazima unutra Šengena.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala