Češka povukla neprijateljski korak protiv Rusije zbog - „otrovne" režije

© AP Photo / Petr David JosekUklanjanje spomenika maršalu Konjevu u Pragu
Uklanjanje spomenika maršalu Konjevu u Pragu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Češka vlada proglasila je dvoje zaposlenih u ruskoj ambasadi u Pragu za persone non grata.

Premijer Andrej Babiš saopštio je tu odluku vlade danas na konferenciji za novinare, dodajući da je to povezano sa slučajem ruskog diplomate koji je uneo otrov ricin u zemlju.

„Mi smo suverena zemlja i takvi potezi su za nas neprihavtljivi. U takvoj situaciji doneli smo odluku da dva saradnika ambasade Rusije budu proglašena nepoželjnim“, rekao je Babiš.

U ruskoj ambasadi odluku su okarakterisali kao neprijateljski korak, od početka zasnovan na optužbama bez dokaza, i „režiranu provokaciju“.

Istakli su da su duboko razočarani merama čeških vlasti i da taj potez ostavlja sve manje prostora za zajednički dijalog.

U češkom časopisu „Respekt“ je sredinom maja objavljena istraga o ruskom državljaninu koji je, navodno, stigao u Češku sa smrtonosnim otrovom s ciljem da otruje tri lokalna političara u Pragu, koji su umešani u uklanjanje spomenika sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu.

Prema navodima časopisa, gradonačelnik Praga i načelnik jednog od okruga grada dobili su zaštitu zbog izveštaja o pretnji trovanjem.

S tim u vezi, internet izdanje medija Seznam objavilo je razgovor svog novinara s Andrejem K., koji je predstavljen kao rukovodilac ruske agencije u Pragu sa diplomatskim statusom. Mediji su ga označili kao osobu koja je navodno u aprilu donela otrov ricin.

Češka televizija je objavila da je diplomata koji je navodno umešan u ovu situaciju upravo rukovodilac predstavništva „Rossotrudničestva“ Andrej Končakov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala