Bugarska pravi mrežu državnih pumpi – da li će to smanjiti cene goriva?

CC0 / Piksabej / Benzinska pumpa
Benzinska pumpa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska Narodna skupština odobrila je u prvom čitanju predlog Vlade za formiranje državne kompanije, koja predviđa izgradnju mreže benzinskih pumpi i uvođenje državnog akciznog skladišta – poreske kontrole proizvoda od momenta proizvodnje do realizacije. Predviđeno je da se prva od sto takvih pumpi pojavi 2021. godine.

Predlog su podržala 143 poslanika, jedan je glasao protiv, a četiri su bila suzdržana.

Kompanijom će upravljati Ministarstvo ekonomije. Ministar ekonomije Emil Karanikolov je izjavio da će ova šema omogućiti da se jasno vidi kako se formiraju cene goriva u zemlji.

Kolone na pumpama i dalje su duge. - Sputnik Srbija
Pometnja na benziskim pumpama: Građani još veruju u lažnu vest

Predsednik parlamentarne komisije za ekonomiju Petar Kinev takođe je istakao da će formiranje akciznog skladišta omogućiti da se pojednostavi uvoz goriva, ali je istakao da sumnja da će pojava državnih pumpi smanjiti cene benzina. Kao primer naveo je pumpe lidera stranke Volja Veselina Mareškog, gde su cene goriva niže, nego na svim ostalim pumpama.

„Zar će Mareški, koji ionako prodaje gorivo jeftinije za 30-40 stotinki, sniziti cenu?“, pita se Kinev.

Jedini poslanik, koji nije podržao predlog vlade, Rumen Gečev, izjavio je da kolege pokušavaju da realizuju projekat bez ikakvih preliminarnih kalkulacija.

„Potpisali ste blanko ček o formiranju neke firme, ne zna se na koji iznos, niti kakve će biti ekonomske posledice“, rekao je Gečev.

Cena benzina A 95 u Bugarskoj danas u proseku košta 1,68 leva (0,86 evra). Dizel gorivo u proseku košta 1,73 leva (0,88 evra). Najviša cena u „Pompetrolu“ (čiji je vlasnik Mareški) iznosi 1,73 leva, a najniža – 1,51 lev, dok se cena dizela na ovim pumpama kreće od 1,79 do 1,52 leva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala