Američke policajce uče da ubijaju hladnokrvno i bez oklevanja

© AP Photo / John MinchilloProtest u Njujorku
Protest u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Jedan od najtraženijih instruktora američkih policajaca uči agente kako da budu emocionalno, duhovno i psihički spremni da ubijaju na poslu. Dejvid Grosman, koji već dve decenije održava kurseve širom zemlje, objašnjava da uz dobru obuku „ubistvo i nije velika stvar”.   

Knjige ovog penzionisanog vojnika obavezno su štivo u školi FBI i mnogim policijskim akademijama. Autor uči policajce svojoj doktrini koju je nazvao Kilologija (Killology) i podstiče policajce da ne prezaju od ubistava, kako u ratu, tako i na ulicama svojih gradova.  

„Trening ratnika“ za hladnokrvno ubijanje 

„Šta rade predatori? Ubijaju. Samo ubica može da ulovi ubicu”, rekao je Grosman na seminaru koji je snimio magazin „Njujorker“ i dodao „Ako niste sposobni na ovaj korak, onda treba da potražite drugi posao”.   

Na snimku koji je napravljen za potrebe dokumentarnog filma „Ne odupirite se”, Grosman pred salom punom policijskih agenata kaže: „Godine istraživanja uverile su me da ako se dobro pripremite, u većini slučajeva ubistvo i nije velika stvar”. 

​Kreg Atkinson, reditelj ovog filma, rekao je za časopis „Insajder“ da Grosman ne ume da napravi razliku između vojnika u ratu i policajaca koji štite građane: „Za njega su Faludža i Ferguson jedno te isto. I on policajce vidi kao vojnike u prvim redovima u odbrani od Al Kaide”. Autor filma dodaje da su on i producent bili zapanjeni seminarom: „Naravno da nisu svi policajci loši, ali ako uzmete dobre policajce i pošaljete ih na trening za ratnike, vrlo brzo ćete se naći u situaciji u kojoj je sada cela Amerika. Treniranje ratnika je razlog broj jedan za nepotrebna ubistva od strane policije”, kaže Atkinson, pozivajući se na militarizaciju američke policije, koja je aktom Patriot uvedena posle terorističkih napada 11. septembra 2001.  

„Insajder“ navodi da su Grosmanovi kursevi postali predmet polemike pošto je utvrđeno da je bar jedan od policajaca-ubica pohađao kontroverzni kurs – agent koji je bez razloga usmrtio Filanda Kastila u Minesoti 2016. godine. Od tog trenutka neke policijske stanice otkazale su nastavu Grosmana i okrenule se manje agresivnim metodama. Ipak, policijsko nasilje nije utihnulo i sa njim se Amerikanci susreću i u gradovima u kojima su kursevi ovog tipa ukinuti. Na primer, u Mineapolisu, gde je ubijen Džordž Flojd koga je policajac udavio pritiskajući mu glavu kolenom u zemlju, kursevi za pripremu „ratnika” zabranjeni su prošle godine. U ovom gradu u kome su održani prvi protesti posle ubistva Flojda, i koji sada potresaju celu zemlju, prema policijskoj politici primene sile, pritiskanje vrata kolenom dozvoljena je mera za agente koji su prošli odgovarajuću obuku. 

Protest Antife u Portlandu - Sputnik Srbija
Razbijajte sad! „Antifa“ — oružje u rukama skrivenog vođe ili savremeni Robin Hud

Ratne doktrine, razlog policijskog nasilja 

Ipak, ovo ne znači da je Dejvid Grosman ostao bez posla. Na svom zvaničnom sajtu bivši vojnik navodi da je za poslednjih 20 godina održao kurseve u svih 50 američkih država i da godišnje i dalje provodi oko 300 dana na turneji. Popularne seminare plaćaju direktno lokalna odeljenja policije.

Eksperti navode da su ratne doktrine uvedene u policijske redove samo jedan od razloga policijskog nasilja. Rasna netrpeljivost i nejednakost već vekovima predstavljaju opasnost za pripadnike „obojene Amerike”. 

Prema podacima „Vašington posta“, koji od 2015. vodi svoju statistiku policijskih ubistava, svake godine od ruke agenata u Americi pogine po 1000 ljudi.  

Afroamerikanci mnogo su češće žrtve nego njihovi zemljaci bele rase. Naime, iako je polovina ubijenih ljudi bela, procentualno crnaca gine 2,5 puta više, imajući u vidu da predstavljaju samo 13 odsto američke populacije. Latinoamerikanaca, procentualno, od policijskog nasilja gine dva puta više od belog stanovništva. 

Sve vesti
0