Rusija upozorava: Postoji mogućnost da Amerika u Venecuelu ubaci specijalce

© AP Photo / David ZalubowskiAmerički specijalac u Koloradu
Američki specijalac u Koloradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova upozorila je da je Amerika u Kolumbiju prebacila stotine specijalaca koji bi trebalo, kako je najavljeno, da se bave osiguranjem bezbednosti, međutim to treba tumačiti kao signal potencijalnog novog nezakonitog infiltriranja u Venecuelu.
„Pre nekoliko dana je bilo objavljeno da će na teritoriju susedne Kolumbije iz SAD biti prebačene jedinice brigade snaga bezbednosti. Radi se o nekoliko stotina takozvanih 'vojnih savetnika'. Imaju iskustva u Avganistanu. Takvi specijalci se prvi put šalju u Latinsku Ameriku. Teško je poverovati da će oni biti angažovani, kako je najavljeno, u podršci bezbednosti. Njihov boravak u neposrednoj blizini Venecuele jednostavno je signal da je novi ilegalni ulazak u zemlju moguć u bilo kojem trenutku“, izjavila je je Zaharova.

Portparolka je takođe pomenula izjavu šefa Južne komande oružanih snaga SAD, admirala Krejga Fola, koji je rekao da će ti savetnici „biti uključeni u razvijanje nekih ideala i vrednosti“.

„To teško da se može posmatrati drugačije nego kao skrivena pretnja i provokacija“, prokomentarisala je Zaharova.

Apel Americi: Obustavite politiku ekonomskog zastrašivanja Venecuele

Zaharova se osvrnula i na američki sankcioni pritisak i rekla da Moskva zahteva da Vašington obustavi politiku ekonomskog zastrašivanja Venecuele.

Sankcioni pritisak se nastavlja. Upozorenja američke administracije od pre nekoliko dana, koja su upućena vladama širom sveta, a koja se tiču svakog učestvovanja u snabdevanju Venecuele iranskim gorivom, prelaze sve dozvoljene granice. Prethodnim pretnjama osiguranicima i vlasnicima brodova sada se dodaju zastrašivanja uprava luka, vlasnika i kapetana brodova“, rekla je ona tokom onlajn-brifinga. 

Zastave SAD i Venecuele - Sputnik Srbija
Zaharova: Amerika sankcijama protiv Venecuele blokirala više od 116 milijardi dolara

Zaharova je podsetila da je pre nekoliko dana američko Ministarstvo finansija na spisak sankcija dodalo još četiri brodarske kompanije koje su bile uključene u transport goriva u Venecuelu.

„Mi, naravno, osuđujemo ovu nezakonitu praksu. Zahtevamo da se zaustave takve akcije protiv suverene države i ističemo da je sada prioritet za Venecuelu da prevaziđe unutrašnje podele mišljenja i nepoverenje“, izjavila je ona.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala