Rusija pronašla način da likvidira katastrofu u Sibiru

© MČS RF / Uđi u bazu fotografijaZagađena teritorija u Noriljsku
Zagađena teritorija u Noriljsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ruskog Ministarstva za vanredne situacije Evgenije Ziničev izjavio je da je pronađen način da se likvidiraju posledice izlivanja dizel goriva u Noriljsku.

„Mislim da smo pronašli način kako to da izvedemo. Uskoro ćemo pristupiti realizaciji tog plana“, rekao je on, iako nije precizirao o kakvom konkretnom planu je reč.

Ziničev je, međutim, precizirao da taj plan neće predviđati spaljivanje energenata u vodama koje su zagađene.

Istovremeno, ovim povodom se oglasio i predstavnik ruske državne agencije za zaštitu životne sredine „Rosprirodnadzor“ koji je naveo da bi jedan od metoda likvidacije katastrofe u Noriljsku mogao da bude sakupljanje zagađenih voda, smeštanje u rezervoare, a potom izbacivanje čiste vode nazad u prirodu.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin proglasio je izlivanje dizel goriva u Noriljsku u Krasnojarskom kraju vanrednom situacijom federalnog karaktera.

On je takođe zatražio da se što pre umanji negativni uticaj izlivanja dizel goriva na životnu sredinu.

Inače, incident se dogodio još prošlog petka u termoelektrani broj tri Noriljsko-Tajmirske energetske kompanije, kada je došlo do dehermatizacije rezervoara sa dizel gorivom, koja je prouzrokovala izlivanje 20.000 tona naftnih derivata u reku. Površina zagađenja iznosila je oko 100.000 kvadratnih metara teritorije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala