Rusija bi mogla recipročno da odgovori na postupke Kijeva protiv ruskih diplomatskih institucija

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je uputila protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine u kojoj je izrazila da se ne slaže sa odlukama Gradskog saveta Kijeva o raskidu ugovora o zakupu zemljišta u Kijevu namenjenog za izgradnju stambene zgrade, garaže, prostorija konzularnog odeljenja i rezidencije ruskog ambasadora, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
„Narušavajući opšteprihvaćene norme diplomatskog ponašanja, ukrajinska strana ne treba da zaboravi na princip reciprociteta koji je u osnovi međusobnih odnosa civilizovanih zemalja. S obzirom na neprijateljske postupke Kijeva, ruska strana zadržava pravo na odgovarajuće recipročne mere“, komentariše Ministarstvo „neprijateljske postupke Ukrajine“.

Ministarstvo navodi da su gradske vlasti Kijeva 27. maja obavestile ambasadu Rusije u Ukrajini da je Gradski savet „odlučio da raskine ugovore o zakupu tri zemljišne parcele koje se nalaze u Kijevu i koje su namenjene za izgradnju stambene zgrade, garaže, konzularnih prostorija i rezidencije ambasadora“.

S tim u vezi, rusko Ministarstvo spoljnih poslova istaklo je da su pomenuti ugovori o zakupu zaključeni 1999. godine u skladu sa Sporazumom između Vlade Ruske Federacije i Vlade Ukrajine o uslovima za smeštanje i usluge diplomatskih predstavništava Rusije u Ukrajini i Ukrajine u Rusiji od 19. novembra 1998. godine, u vezi sa kojim je ukrajinska strana potvrdila da je „svaki važeći ugovor obavezujući za njegove strane i mora se izvršavati u dobroj veri“.

„Hitno smo uputili protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine, u kojoj smo izrazili da se ne slažemo sa odlukama Kijevskog gradskog saveta i pozvali ukrajinsku stranu da im da zvaničnu ocenu“, prokomentarisalo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.  

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala