Ovako je bilo 1945: Moskva sprema poseban spektakl na Paradi pobede

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaParada povodom Dana pobede nad fašizmom na Crvenom trgu u Moskvi
Parada povodom Dana pobede nad fašizmom na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Paradi pobede, koja će se ove godine obeležiti 75. godišnjica pobede u Drugom svetskom ratu, prvi put će biti korišćeni elementi legendarne parade iz 1945. godine. Na početku će biti izveden „Jubilarni marš za doček crvenoarmejaca“, a kraj će biti obeležen vatrometom po uzoru na onaj iz 1945. Crvenim trgom će marširati i 75 srpskih vojnika.

Vojna parada i druge manifestacije Dana pobede u Rusiji, koji se tradicionalno održavaju 9. maja, ove godine su odložene zbog pandemije virusa korona, ali uprkos tome, ovaj praznik koji je od velikog značaja za istoriju Rusije, biće obeležen 24. juna velikom vojnom paradom u Moskvi, na kojoj će učestvovati oko 14.000 vojnika, više od 220 jedinica vojne tehnike i pripadnika Oružanih snaga iz 19 zemalja, uključujući i Vojsku Srbije. Na nebu iznad Moskve leteće i 55 aviona i 20 helikoptera. Moskovljani su vazdušni deo parade već imali prilike da vide 9. maja, ali će, kako se očekuje, 24. juna biti priređena repriza, s obzirom da je taj deo programa jedan od najatraktivnijih.

Put do pobede ― u koloru: Novi život fotografija iz Velikog otadžbinskog rata - Sputnik Srbija
Put do pobede ― u koloru: Novi život fotografija iz Velikog otadžbinskog rata

Istorijska parada 

Datum održavanja parade nije izabran slučajno - 24. juna 1945. godine na Crvenom trgu održana je prva parada Crvene armije u čast pobede SSSR-a nad Nemačkom u Drugom svetskom ratu. Tom paradom je komandovao maršal Konstantin Rokosovski, a raport od njega nije primio Josif Staljin, kako se očekivalo, već maršal Georgij Žukov, koji je sa svojom armijom ušao u Berlin. Taj trenutak ovekovečen je spomenikom, koji je posvećen Žukovu, ispred Istorijskog muzeja pred zidinama Kremlja.

U legendarnoj paradi pobednika na Crvenom trgu učestvovali su svi koji su se borili u blizini Moskve i branili Lenjingrad, borili se kod Staljingrada, oslobađali Evropu i jurišali na Berlin. U čast svakog bataljona orkestar je svirao poseban marš.

Vrhunac parade je bio bacanje 200 zaplenjenih zastava fašističkih snaga kod Mauzoleja na Crvenom trgu. Uz aplauz gledalaca, prva je bila bačena zastava bataljona lične Hitlerove straže. Da bi se naglasilo gađenje prema neprijatelju, zastave Vermahta su vojnici nosili u rukavicama, koje su posle parade spaljene. 

© Sputnik / Evgeniй Haldeй / Uđi u bazu fotografijaVrhunac parade je bio bacanje 200 zaplenjenih zastava fašističkih snaga kod Mauzoleja na Crvenom trgu
Ovako je bilo 1945: Moskva sprema poseban spektakl na Paradi pobede - Sputnik Srbija
Vrhunac parade je bio bacanje 200 zaplenjenih zastava fašističkih snaga kod Mauzoleja na Crvenom trgu

Publika će na ovogodišnjoj paradi imati priliku da vidi i istorijsku vojnu tehniku iz Drugog svetskog rata. Defile mehanizovane kolone tradicionalno će otvoriti legendarni tenkovi T-34, a uslediće i „ubice“ nemačkih tenkova – protivtenkovski samohodni topovi SU-100. Takođe, biće prikazana i savremena borbena vozila, tenkovi, artiljerijsko oruđe i raketni sistemi.

Vojska testirana na kovid 19, lideri zemalja na tribinama

Ruska vojska je već započela pripreme za Dan pobede. Vojnici su smešteni u kasarnama na vojnom poligonu Alabino, nedaleko od Moskve. Svi učesnici vojne parade su u samoizolaciji i moraće da imaju imunitet na kovid 19, a na probama parade, prema pisanjima medija, nosiće rukavice i maske.

Situacija sa virusom korona u Rusiji se stabilizuje, ali su mnoge mere i dalje na snazi. Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin naredio da se ispune najstroži bezbednosni zahtevi tokom pripreme i održavanja parade, da svi rizici za sve njene učesnike budu svedeni na minimum, a još bolje, kako je naglasio, da budu „potpuno eliminisani.

Zbog pandemije je akcija „Besmrtni puk“ održana 9. maja u onlajn režimu, ali s obzirom na to da neće biti moguće da se ispune strogi zahtevi bezbednosti i držanja odstojanja kada se na gradskim ulicama nalazi preko milion ljudi, ona neće biti održana ni 24. juna. Zbog toga je ova šetnja, u kojoj Rusi nose portrete svojih predaka, pomerena za 26. jul, na Dan mornarice, kada će tradicionalno biti održana i velika pomorska parada u glavnim bazama ruske flote.

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaŠetnja Besmrtnog puka u Moskvi povodom Dana pobede nad fašizmom
Ovako je bilo 1945: Moskva sprema poseban spektakl na Paradi pobede - Sputnik Srbija
Šetnja Besmrtnog puka u Moskvi povodom Dana pobede nad fašizmom

Paradu na Crvenom trgu će sa tribina tradicionalno pratiti i predsednik zemlje i vrhovni komandant Oružanih snaga RF Vladimir Putin, državni vrh zemlje i veterani.

Kremlj planira da na paradu Pobede 24. juna pozove samo lidere zemalja Zajednice nezavisnih država, a ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu lično je uputio poziv i šefu Pentagona Marku Esperu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je već potvrdio da će prisustvovati ovom događaju, ističući da će sa ponosom nositi barjak naše otadžbine.

Vojne parade biće održane širom zemlje, u 28 gradova, gde se nalaze štabovi vojnih okruga, flota i baze. Planirano je da ukupno učestvuje oko 64.000 vojnika, 1.850 jedinica vojne tehnike i 511 letelica.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

► Foto-galerija: Od Sevastopolja do Vladivostoka: U čast Velike pobede, rusko nebo prošarala avijacija

► Dan pobede u Moskvi: Let avijacije iznad Crvenog trga /video/

► Avijacija pobede: 10 sovjetskih aviona koji su srušili Hitlera

Infografika: Sovjetsko oružje Pobede — Jurišni bombarder „Iljušin“ Il-2

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala