Kurti nije predao vlast ─ iznenada menja plan za rušenje nove vlade

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Aljbin Kurti je kasno sinoć izjavio da ne prihvata primopredaju vlasti i da ne priznaje novoizabranu vladu na Kosovu. Iznenada je i promenio plan da krene u masovne proteste već bi vladu da sruši širokom peticijom za nove izbore.

Kurti nije sačekao novog premijera Abdulaha Hotija koji je danas zvanično stupio na vlast. Nije bilo uobičajene primopredaje vlasti jer je Kurti dva sata pre dolaska naslednka ispraznio kabinet i napustio zgradu vlade Kosova.

Takođe, izostao je i obavezan deo prema kome je Kurti trebalo da podnese izveštaj novom premijeru o onome o čemu je razgovarao tokom protekla tri meseca sa zvaničnicima EU.

Kurti menja plan – skuplja potpise za izbore

Politički analitičar sa Kosova Ramuš Tahiri kaže da Kurti nije krio da želi da „bude premijer vlade u senci“ ali smatra da on nema kapaciteta za to, iako ima veoma organizovanu stranku koja okuplja mlade oko sebe.

„On ima četvrtinu u parlamentu, a sada prikuplja potpise građana kako bi utvrdio koliko njih se zalaže za nove izbore. Građani mu daju podršku za izbore jer nisu zadovoljni načinom na koje su se desile promene u vlasti. Kurti veruje da mu je izborna pobeda neustavno ukradena i da sadašnji sastav parlamenta nije odraz volje građana“, objašnjava Tahiri.

Prema njegovom mišljenju, iako je Kurti najavio proteste, ipak ih neće biti, bar ne masovnih, jer mu je prioritet da prikupi potpise što će trajati oko mesec  dana. Istovremeno, Kurti će početi da pritiska vlast putem javnog mnjenja.

Peticijom ruši legitimitet

„Reći će vlastima, „vi nemate legitimitet jer sam prikupio oko 300.000 potpisa što je dovoljan broj glasača da se izdejstvuju novi izbori“. Ako bude skupio potpise, oni se šalju parlamentu koji odlučuje kao o referendumu.  Takva je procedura. I tek ako dobije dovoljnu podršku u parlamentu ide se na nove izbore,“ kaže Tahiri. 

Ako do toga dođe Tahiri je uveren da će poslanici trpeti ogroman pritisak građana i lako može da se desi da za mesec dana dođe do raspuštanja ovog parlamenta.

Vreme mu je neprijatelj

„Samoopredeljenje želi da ove godine dođe do izbora, i to što pre. Međutim, ako ova vlast uspe da opstane do iduće godine, onda će se steći utisak da se vlada ustoličila, a pošto ćemo imati i predsedničke izbore stvaraće se nova percepcija u javnom mnjenju i argumenti Kurtija više neće stajati,“ dodaje naš sagovornik sa Kosova.

Tahiri procenjuje i da Kurti ovog puta nije odigrao na kartu „uličnih protesta“ jer je shvatio da bi zbog jako podeljene političke scene moglo da dođe do ozbiljnijih nemira, a za to bi onda okrivili njega, pošto međunarodna zajednica ima simpatije za ovu vladu. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala