Korona se ne smiruje: Zašto Makedonija beleži rekordan broj zaraženih

Pratite nas
U Severnoj Makedoniji u poslednja četiri dana registrovan je rekordan broj novoobolelih koronavirusom. Prema današnjim podacima obolelo je 120 ljudi, što predstavlja najveći broj od početka epidemije u ovoj zemlji. Zbog toga je Vlada odlučila da ponovo uvede trodnevni policijski čas.

Pre samo nekoliko dana u Severnoj Makedoniji život je počeo da se vraća u normalu, otvoreni su kafići i restorani, najavljivano je otvaranja granica  uz izjave stručnjaka da je epidemija pri kraju. Međutim, poslednji dani umesto da beleže sve manje slučajeve oboljevanja Kovidom 19, svedoče upravo suprotno- registrovano je oko 400 novozaraženih građana.

Vlada Severne Makedonije stoga je odlučila da vrati policijski čas zbog dodatnog širenja virusa u kritičnim regionima zemlje i sprečavanja širenja zaraze van njih. Tako će zabrana kretanja u Skoplju, Kumanovu, Štipu, Tetovu i još nekoliko gradova trajati od četvrtka u 21 čas do ponedeljka u pet ujutru. Građani ostatka zemlje biće zatvoreni u kućama od četvrtka u 21 čas do petka u pet ujutru, a u petak i za vikend od 16 časova do pet ujutru narednog dana.

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaUmesto da se epidemija gasi, u Severnoj Makedoniji poslednjih dana se beleži rekordan broj novoobolelih od koronavirusa
Korona se ne smiruje: Zašto Makedonija beleži rekordan broj zaraženih - Sputnik Srbija
Umesto da se epidemija gasi, u Severnoj Makedoniji poslednjih dana se beleži rekordan broj novoobolelih od koronavirusa

Podsetimo, policijski čas je u ovoj zemlji sa postepenim ukidanjem mera suzbijanja epidemije završen 27. maja kada su zdravstveni i državni čelnici izjavili da je epidemija pod kontrolom i da se očekuje njeno jenjavanje.

Rekordan broj novozaraženih

Novinar i analitičar Branko Đorđevski svedoči za Sputnjik da građani Severne Makedonije burno reaguju na ponovni policijski čas, ne zato što im je dozlogrdilo da budu u kućama, već zato što makedonske vlasti ne primenjuju sankcije jednako na sve, i zbog toga što su verska okupljanja dozvoljena i u vreme karantina:

„Situacija u Makedoniji oko koronavirusa je veoma zabrinjavajuća. Danas je registrovano 120 novoobolelih građana, što je rekod otkako se pre četiri meseca pojavio virus. Poslednja četiri dana je oko 400 građana dobilo virus. Tendencija je veoma zabrinjavajuća. Prošlog meseca je bila najava da je virus doživeo svoj pik, kulminaciju, i da će se posle toga smanjivati broj pacijenata. Upravo se dešava suprotno, broj pacijenata je sve veći i sada je pitanje da li uopšte zdravstvene i državne vlasti imaju kontrolu nad situacijom oko širenja virusa. U Makedoniji se dešava prelomni trenutak nakon koga će se videti da li vlasti drže situaciju pod kontrolom, ili će nam se dešavati neko italijanski, španski ili britanski scenario“.
© REUTERS / Ognen TeofilovskiPolicijski čas u Severnoj Makedoniji ne važi jednako za sve
Korona se ne smiruje: Zašto Makedonija beleži rekordan broj zaraženih - Sputnik Srbija
Policijski čas u Severnoj Makedoniji ne važi jednako za sve

Sankcije se selektivno primenjuju

Građani Severne Makedonije ne vide problem u policijskom času kao instituciji, oni će objašnjava Đođrevski prihvatiti da ne izlaze iz kuća i budu u karantinu tri, četiri dana. Međutim, nezadovoljni su zbog nejednakog postupanja u sankcionisanju prekršioca zabrane kretanja koji su i doveli do širenja zaraze.

„Problem je zašto se tokom policijskog časa ne primenjuju sankcije prema onima koji ga krše, i zašto se dozvoljavaju verska okupljanja. Zašto nije postignut dogovor sa verskim zajednicama da nema takvog okupljanja, da nema litija, iftarskih večeri na kojima prisustvuje po pedesetak ljudi. Sve je to tolerisano u proteklom periodu u ime nekakvog kompromisa između državnih vlasti koje su zagovarale brzo izlaženje na izbore, i u ime toga verovatno se želela ostvariti simpatija vernika i verskih zajednica u kontekstu sakupljanja političkih poena i slično. Sada se jednostavno plaća određeni danak tome što je rađeno. A sve to sada prouzrokuje reakcije građana koji smatraju da i ovaj policijski čas i ovo sada sprečavanje da se izlazi tri dana iz svojih domova neće doneti ništa bolje ako se ne preuzmu sankcije prema onima koji krše čas“, smatra Đorđevski.

CC0 / Pixabay / Tokom policijskog časa dozvoljena su verska okupljanja, kao što je to bio slučaj sa iftarskim večerima u toku meseca Ramazana, i to revoltira građane Severne Makedonije
Korona se ne smiruje: Zašto Makedonija beleži rekordan broj zaraženih - Sputnik Srbija
Tokom policijskog časa dozvoljena su verska okupljanja, kao što je to bio slučaj sa iftarskim večerima u toku meseca Ramazana, i to revoltira građane Severne Makedonije

Dozvoljena verska okupljanja za vreme policijskog časa

Naš sagovornik tvrdi da okupljanja vernika u toku policijskog časa tokom meseca Ramazana nisu sankcionisana, a da su održavane i litije koje su okupljale i po nekoliko stotina vernika na koje policija nije reagovala kako ne bi prouzrokovala sukob.

Kako dalje navodi, ni povratkom policijskog časa vlasti Severne Makedonije nisu upozoravale da će svako kršenje biti striktno sankcionisano, i to je ono što revoltira građane koji su svesni da će i dalje postojati selektivnost u postupanju.

„Verujte, veoma velika je briga građana, klizimo prema paničnom stanju. Jer ako svakog dana preko medija slušate brojke od sto, sto deset, i danas sto dvadeset novoobolelih, što je rekord do sada, a koji se dešava mesec i po dana posle kulminacije koju smo navodno doživeli i posle koje se obećavalo da će se smanjivati broj obolelih, sada imamo situaciju kao da nema kontrole nad virusom. Zdravstene vlasti tvrde da još uvek imaju kontrolu, međutim to brojke nekako uporno demantuju“, skeptičan je Đorđevski.

U vezi sa ponašanjem Makedonaca u poštovanju mera protiv koronavirusa, ono prema rečima našeg sagovornika nije apsolutno, ali se mere poštuju u dobrom delu. Kako ukazuje, svakog dana ima kažnjenih građana koji ne nose masku tamo gde je propisano, a kada imate posla sa opasnim virusom koji se veoma lako širi, onda je dovoljno i deset, petnaest posto građana da ne poštuje mere da bi se virus proširio.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala