Kako je Rusija pomogla Maskovom „Dragonu“ da se spoji za svemirskom stanicom

CC0 / / Spejs iks svemirska kapsula Dragon
Spejs iks svemirska kapsula Dragon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija Ilona Maska „Spejs Iks“ iskoristila je ruske delove na svom brodu „Kru Dragon“, pomoću kojih je došlo do uspešnog automatskog spajanja broda sa Međunarodnom svemirskom stanicom, rekao je Sputnjiku ekspert za kosmonautiku Vadim Lukaševič.
„Uspešno spajanje američkog broda sa Međunarodnom svemirskom stanicom u automatskom režimu izvedeno je zahvaljujući adapteru za spajanje IDA, čija je osnovna konstrukcija napravljena u glavnoj fabrici „Roskosmosa“ za pilotske programe – Raketno-kosmičkoj korporaciji „Energija““, rekao je Lukaševič.

On je naglasio da je, zahvaljujući tome, „Kru Dragon“ uspeo da se spoji sa ruskim segmentom stanice.

Podsetimo, prošle godine je „Roskosmosa“ objavio da je kompanija „Energija“, na zahtev američke kompanije „Boing“, napravila tri modela za testiranje glavne konstrukcije adaptera za spajanje. „Boing“ je kasnije adapter unaporedio sa nizom elemenata: prstenom, termozaštitom i tranzitnim električnim konektorima.

Svemirski brod „Kru Dragon“ sa dva člana posade, Daglasom Harlijem i Robertom Benkenom, lansiran je u subotu na raketi-nosaču „Falkon 9“ sa kosmodroma Kejp Kanaveral na Floridi. Prethodni pokušaj lansiranja, zakazan za 27. maj, otkazan je neposredno pre lansiranja zbog loših vremenskih uslova. Brod se spojio sa Međunarodnom svemirskom stanicom u nedelju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala