Ambasador Rusije traži izvinjenje zbog optužbi na račun „Ruske saradnje“

© Sputnik / Aleksandar MilačićAmbasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko
Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko zatražio je izvinjenje od dnevnog lista „Blic“ zbog članka koji se bavi postavljanjem Jevgenija Primakova za direktora „Ruske saradnje“.

„Bio sam veoma neprijatno iznenađen člankom objavljenom u „Blicu“ 3. juna ove godine pod naslovom „Putin postavlja Primakova da odvoji Srbiju od EU“. Primoran sam da konstatujem da nivo utemeljenosti niza tvrdnja u tom tekstu uopšte ne odgovara principima poštenog novinarstva“, navodi Bocan Harčenko.

Kako dodaje, „nikakve veze sa stvarnošću nemaju klevetničke tvrdnje na naslovnici koje se odnose na politiku Rusije prema Srbiji“.

Aleksandar Bocan-Harčenko na svečanosti na platou kod Spomenika oslobodiocima Beograda - Sputnik Srbija
Bocan Harčenko: Koji je cilj pokušaja da se izopači stav Rusije o Kosovu

„Hteo bih da Vas podsetim na reči ruskog predsednika Vladimira Putina koje potvrđuju jasan i dosledan stav naše zemlje: „Poštujemo kurs pristupanja EU koji je izabralo srpsko rukovodstvo. Za razliku od zapadnih partnera ne pokušavamo da stavimo Srbiju pred veštački izbor: ili ste sa Rusijom i Evroazijskom ekonomskom unijom, ili ste sa Evropskom unijom. Integracioni procesi u našem globalnom svetu se dinamično razvijaju, obuhvatajući nove zemlje i udruženja, stvarajući perspektivne konfiguracije. Zato smo ubeđeni da težnja Srbije ka evropskoj integraciji, kao i članstvo Rusije u Evroazijskoj ekonomskoj uniji, nisu prepreke za unapređenje naše raznovrsne saradnje.“ Prilikom zadnjeg telefonskog razgovora 14. maja ove godine predsednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić su naglasili uzajamnu posvećenost daljem širenju rusko-srpskog strateškog partnerstva i razvoju brojnih zajedničkih projekata. Uzgred, mnogi takvi projekti su od velikog značaja i na regionalnom, opšteevropskom nivou, što svedoči o tome koliko je Rusija zainteresovana za mir, stabilnost, bezbednost i saradnju na Balkanu i u čitavoj Evropi“, navodi ruski ambasador.

​Bocan Harčenko kaže kako je očigledna i neutemeljenost optužbe da agencija „Rossotrudničestvo“ („Ruska saradnja“) navodno „koristi novac za finansiranje demonstracija u zemljama širom sveta u kojima su ugroženi ruski interesi“.

„Ne postoji ni jedan dokaz koji bi potkrepio ovu izmišljotinu. Iscrpni podaci o aktivnostima „Rossotrudničestva“, uključujući i sve finansijske poslove, na raspolaganju su svim zainteresovanim licama na zvaničnim internet-stranicama agencije. S obzirom na to da sve te lažne informacije, koje je „Blic“ lansirao u javnost, bacaju senku na odnose između naših zemalja i naroda, očekujem od Vas njihovo zvanično demantovanje uz odgovarajuće izvinjenje“, zaključuje ambasador Ruske federacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala