U Francuskoj sve spremno za proteste — narod nestrpljiv, čeka se i najmanji okidač

© AP Photo / Rafael YaghobzadehProtesti u Parizu
Protesti u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuska vlada čini sve da produži karantin zbog virusa korona, jer zna da će izlaskom iz epidemije ponovo krenuti protesti širom zemlje, smatra predsednik Saveza Srba u Francuskoj, Đuro Ćetković. Protesti u Parizu koji su krenuli povodom događaja u SAD, dokaz su da građani sa nestrpljenjem čekaju da se vrate na ulice, tražeći svoje zahteve.

U Parizu je u utorak uveče od mirnog protesta protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti došlo do masovnog izliva besa i destruktivnih aktivnosti koje su napravile milionsku štetu po budžet grada.

Ovaj protest na kom je učestvovalo oko 20.000 ljudi, iako organizovan da bi se pokazalo da i Francuzi imaju svog Džona Flojda (Adama Traorea, crnca koji je život izgubio u policijskom pritvoru 2016. godine), prerastao je u demonstracije u kojima su goreli kontejneri i uništavana javna svojina uz upotrebu suzavca od strane policije, koja je gonila demonstrante.

© AP Photo / Rafael YaghobzadehMiran protest u Parizu prerastao je u demonstracije u kojima su goreli kontejneri i uništavana javna svojina
U Francuskoj sve spremno za proteste — narod nestrpljiv, čeka se i najmanji okidač - Sputnik Srbija
Miran protest u Parizu prerastao je u demonstracije u kojima su goreli kontejneri i uništavana javna svojina

Francuska produžava karantin da spreči proteste

„Da li to ima veze sa Amerikom, ima zbog smrti Džordža Flojda, ali francuska vlada sve pokušava da učini da produži karantin za kovid, jer zna da čim bude gotova epidemija, da će odmah početi protesti. Jer, pre pandemije bili su ’Žuti prsluci‘, oni za subotu najavljuju nove proteste, jer nije rešeno nijedno pitanje koje su tražili. To je jedna stvar, a druga je da je reforma penzionog osiguranja stavljena sa strane zbog pandemije, nije ništa rešeno i opet će početi protesti zbog toga. Znači, samo se čeka prilika da opet počnu protesti i mislim da su Francuzi poznati po tome da će se boriti“, ukazuje Ćetković.

Nije poznato da je u protestima u Parizu bilo Srba, jer oni nisu „pogođeni“ rasnom diskriminacijom, ali su imali svoje mirne demonstracije zbog slučaja 14-godišnjeg Srbina, kojeg je pretukla policija prilikom privođenja zbog toga što je prisustvovao pokušaju krađe skutera. Na ovaj slučaj odreagovao je i poznati francuski fudbaler Kilijan Mbape, koji je pružio podršku srpskom dečaku.

© AP Photo / Rafael YaghobzadehProtest u Parizu održan je protiv rasne nepravde, policijske brutalnosti i nasilne smrti Amerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu
U Francuskoj sve spremno za proteste — narod nestrpljiv, čeka se i najmanji okidač - Sputnik Srbija
Protest u Parizu održan je protiv rasne nepravde, policijske brutalnosti i nasilne smrti Amerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu

Srpskog dečaka pretukli policajci

„Danas se dečaku doktori bore da mu spasu oko, izbijena su mu tri zuba. On je rekao svojim roditeljima da su ga oborili na zemlju i šutirali. Sigurno je da je krađa skutera nešto što niko ne odobrava, ali sa druge strane, nikako ne opravdava povrede 14-godišnjem dečaku, bilo ko da je, bilo da je Srbin ili neke druge nacije. Sada tu treba da se utvrdi na koji način se sve desilo“, objašnjava za Sputnjik predsednik organizacije „Svi Srbi u Parizu“ Saša Pešić.

Pešić smatra da u Francuskoj od ranije postoji konflikt između policije i pripadnika crne rase, koji je naročito intenziviran tokom mera izolacije zbog virusa korona u „problematičnim“ kvartovima u kojima žive crnci. Sinoćni protest u Parizu podstaknut je dešavanjima u Americi, kao i obelodanjenjem porodice Adama Traorea da je on preminuo zbog neadekvatnog postupanja policije:

„Adam Traore je izgubio život 19. jula 2016. godine, dok je trajala policijska kontrola. Dok ga je policija privodila i legitimisala zbog nekog prekršaja, krenulo je po zlu i on je preminuo. Međutim, nikakvog snimka ni svedoka nije bilo. Zbog toga što je on bio crne puti, njegova porodica je odmah izrazila sumnju u zvanične informacije policije. Još u to vreme su organizovani mirni protesti koji su bili podstaknuti iz kruga porodice preminulog mladića. Ipak, zvanična obdukcija je pokazala da je on umro nenasilnom smrću, znači, ne usled privođenja i time je odbačena sva odgovornost policajaca. Međutim, njegova porodica je ovih dana izašla u javnost sa informacijom da su oni vodili privatnu ekspertizu i da je utvrđeno da je on ipak umro usled posledica nasilnog hapšenja.“

Policija nema rešenje, osim da bije

Predsednik Saveza Srba u Francuskoj zaključuje da problem u postupanju policije postoji svuda u svetu i da policija nema rešenje za proteste.

„Rešenja su politička i u nekoj jednakosti i u nekom novom svetu koji treba da izađe iz ove pandemije, ali izgleda da se isti sistem još održava. Tako da će biti protesta, to je sigurno, jer Francuzi su ipak narod koji je jedini u svetu izveo revoluciju koja je uspela i koja i danas traje“, smatra Ćetković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala