Šta je novo na Kosovu: Sjaši Kurti da uzjaši Hoti — do epiloga dijaloga sa Beogradom

© AP Photo / Visar KryeziuAvdulah Hoti
Avdulah Hoti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sa 61 glasom „za“, 24 protiv i jednim uzdržanim, nešto posle 13 časova izglasana je nova vlada u Prištini na čelu sa Avdulahom Hotijem. Srpska lista podržala je većinu i dobila mesto zamenika premijera i ministarstvo za povratak. Bivši premijer Kurti opredelio se za proteste.

Šta će biti drugačije u Hotijevoj vladi u odnosu na Kurtijevu, pitanje je na koje je politikolog sa Kosova i Metohije Nedžmedin Spahiu odgovorio na sledeći način:

Ova vlada će biti uspešnija na spoljnom planu u politici u odnosu na Kurtijevu, ali neuspešnija na unutrašnjem. Kurtijev kabinet imao je rezultate u unutrašnjoj politici jer je imala legitimiteta snage i hrabrosti, ali je ujedno imala i niz glupih poteza kad je reč o spoljnoj politici.“

Vlada Hotija do epiloga dijaloga sa Beogradom

Iako smatra da Hotijeva vlada ima mnogo pametniji stav prema spoljnoj politici, naš sagovornik ne misli da će ona biti dugog veka.

„Ova vlada će trajati sve dok se postigne ili ne postigne neki dogovor sa Beogradom. Kada budemo došli do tog trenutka, uspeha ili neuspeha dijaloga — ova će vlada pasti“, uveren je Spahiu.

Naš sagovornik tvrdi da će PDK, stranka Hašima Tačija, iako nije u vlasti, već u opoziciji, voditi glavnu reč u ovoj vladi. Spahiu očekuje da će pokret Samoopredeljenje održati obećanje i biti žestoka opozicija i u parlamentu i na ulicama, ali smatra da je to čisto gubljenje vremena.

„To će ići samo u prilog Hašimu Tačiju. Samoopredeljenje time neće puno šta postići protestima i samo će trošiti energiju, jer će vlada opstati sve dok to bude u interesu Tačija i njegove politike. On je maestralno odigrao i na neki način prevario Aljbina Kurtija i naterao ga da se suprotstavi Americi, što je i dovelo do pada vlade“, veruje Spahiu.

Branimir Stojanović, član Srpske liste za Sputnjik, kaže da je dobro što Kurti više nije premijer, jer se sada otvara šansa da se ukinu besmislene mere njegove vlade — od ekonomskih do medicinskih.

Biće tenzija

„Verujem da će u narednim danima biti tenzija, jer očigledno je da Kurti neće mirno predati vlast. Međutim, nadamo se da će jedan deo nacionalnih albanskih političkih lidera doneti odluke koje će ukinuti sve mere koje štete i nama i njima“, kaže Stojanović.

Što se tiče nastavka dijaloga sa Beogradom, on ističe da bi trebalo sačekati i videti koliko će biti političke hrabrosti i mogućnosti nove kosovske vlade i albanskih lidera koji sada imaju većinu da taj proces nastave.

„To će zavisiti i od toga koliko će sveukupna politička situacija biti mirna, jer je izvesno da sve neće ići baš tako lako. Ali, ne vidim alternativu dijalogu i jasno je da razgovori moraju da se nastave. Oni koji su iole racionalni i svesni da zbog zastoja sve trpi, a pre svega ekonomija, ići će ka tome da se pregovori nastave i da pokušamo da normalizujemo život i elementarne privredne tokove koji su sada potpuno poremećeni“, kaže Stojanović.

Na pitanje možemo li očekivati da ova vlada sprovede u delo i formiranje ZSO, Stojanović odgovara:

„Iskustvo nas uči kad Albanci moraju nešto da urade, pa čak i kad to od njih očekuju njihovi najveći saveznici — to se, ipak, ne desi. Čak i kad su se Amerikanci potuno iskreno zalagali za to da se ukinu takse, Priština je to nekako izbegavala. Verujem da će oni koji su racionalni i koji shvataju da ekonomija ne može da funkcioniše kao do sada, donositi odluke u pravcu poštovanja onoga što je dogovoreno u Briselu.“

ZSO na redu?

U saopštenju koje je posle formiranja nove vlade u Prištini prosledila Srpska lista, piše da je podrška Hotijevoj vladi usledila u „cilju zaštite interesa srpskog naroda“.

„Srpska lista je podržala formiranje Vlade u Prištini, u kojoj će naši ministri nastojati da se što pre ukinu sve prepreke kako bi se nastavio dijalog radi normalizacije odnosa i unapređenja prava i položaja Srba u pokrajini“, piše u saopštenju.

U saopštenju se ističe da se nova vlada sporazumom obavezala da ukine takse i „recipročne“ mere u skladu sa koalicionim sporazumom, kao i da će implementirati do sada postignute sporazume u pregovorima Beograda i Prištine, te poštovati prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Novi premijer Kosova Avudlah Hoti je u svom ekspozeu istakao, između ostalog, da su prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i integracija u Evropsku uniju glavni prioritet za Kosovo i vladu koju treba da predvodi. Dijalog Beograda i Prištine i postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa između vlasti Srbije i Kosova označio je kao delo od životnog značaja, ali je takođe rekao da neće biti prekrajanja granica.

Hoti je izjavio da će u potpunosti ispoštovati Ustav republike Kosova tokom pregovora i da očekuje da će dogovor rezultirati međusobnim priznanjem dveju država, „čime će se ostvariti dugoročna stabilnost i integracija Kosova u evroatlantskim integracijama“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala