OPEK plus: Razmatraju se dve varijate za budući period

© SputnikSedište OPEK-a u Beču
Sedište OPEK-a u Beču - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje koje su sklopile Sporazum OPEK plus razmatraju dve varijante za nastavak smanjenja eksploatacije nafte, rekao je za RIA izvor u jednoj od delegacija.
„Trenutno se razmatraju dve varijante: produžiti Sporazum do septembra ali sa obaveznom tačkom da u avgustu može da se izvrši revizija uslova. I glavna varijanta – da se uslovi Sporazuma zadrže do kraja godine. Konačnog konsenzusa u vezi sa obe varijante nema“, rekao je sagovornik agencije.

On je precizirao i da za sada nije doneta odluka o datumu novog zasedanja država ččanica OPEK plus. Predviđeno je da naredni sastanak OPEK plus bude održan 9. i 10. juna, ali to može biti i pre – 4. juna. U međuvremenu, američka agenicija Blumberg javila je da sastanak najverovatnije neće biti 4. juna zbog problema oko kršenja kvota, dok su iz Kremlja poručili da za sada ništa ne mogu da kažu o eventualnom pomeranju sastanka.

Postojeći sporazumi predviđa da se na tržište u drugoj fazi izbaci dva miliona barela nafte dnevno. Prema izvorima RIA, razmatra se i varijanta da se nastavi sa sadašnjim ograničenjima eksploatacije.

Pre dva dana predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, razgovarali su telefonom o naftnom tržištu i sporazumu OPEK plus i konstatovali da će on dovesti do obnove potražnje i stabilizacije cena nafte.

„Razgovarano je o situaciji na svetskom tržištu nafte u kontekstu realizacije sporazuma OPEK plus. Konstatovano je da ovaj multilateralni sporazum, postignut uz aktivnu podršku predsednika Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, dovodi do postepenog obnavljanja potražnje nafte i stabilizacije cena“, piše u saopštenju.

Sporazum OPEK plus

Zemlje OPEK plus su 12. aprila postigle dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za 9,7 miliona barela dnevno tokom perioda maj-jun, za 7,7 miliona barela u drugom polugodištu i za 5,8 miliona barela do kraja aprila 2022. godine.

I Meksiko je potvrdio da prihvata sporazum, ali nije jasno da li će i posle juna poštovati taj dogovor. Ta zemlja se prvobitno protivila većem smanjenju i zbog toga su pregovori OPEK plus o konačnom sporazumu trajali četiri dana. Na kraju je dogovoreno da Meksiko smanji proizvodnju za 100.000  barela nafte dnevno a ne 400.000 kako je prvobitno predlagano.

Dogovor važi za 23 zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala