Novinari kao mete: Scene brutalnih napada na izveštače sa protesta u Americi /video/

© AFP 2023 / CHANDAN KHANNANovinarka povređena tokom protesta u Americi
Novinarka povređena tokom protesta u Americi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novinari RIA Novosti Mihail Turgijev i Sputnjika Nikol Rasel su među više od 190 izveštača koji su napadnuti ili uhapšeni tokom izveštavanja sa protesta u Americi.

Dopisnika RIA Novosti Mihaila Turgijeva napala je policija tokom protesta u Mineapolisu. Kako izveštavaju mediji, policija je, nakon što je rasterala demonstrante, namerno upotrebila suzavac protiv novinara. Ekipa TV kanala „Vajs“ i dopisnik RIA Novosti nalazili su se na benzinskoj pumpi, u zoni nereda, gde im je Nacionalna garda dozvolila da ostanu. Odjednom se pojavio kombi sa policijom, koja je ispaljivala gumene metke na njih. Kada su začuli povike da je reč o privatnom posedu i da su u pitanju novinari, prekinuli su paljbu, ali su sve naterali da uđu u zgradu. Novinari su klečali na kolenima, pokazujući legitimacije. Kada je dopisnik RIA Novosti pokazao svoju legitimaciju i rekao da je novinar, policajac mu je bez reči poprskao suzavac po licu.

Policija u SAD nekoliko puta je pogodila gumenim mecima novinarsku Sputnjika Nikol Rasel, koja izveštava o protestima ispred Bele kuće, iako je ona pokazala novinarsku legitimaciju.

„Nalazila sam se u blizini Bele kuće, kada je policija počela da puca na demonstrante. Prišla sam bliže kako bih videla šta se dešava, a policija je brzo počela da ispaljuje, kako mi se činilo, gumene metke. Oni su takođe prskali suzavac u našem pravcu, zbog čega smo svi kašljali“, rekla je Raselova.

Kako je rekla, nekoliko puta je ponovila policiji da je novinarka, a pored toga, oko vrata je imala okačenu novinarsku legitimaciju.

Kada je rekla da je novinarka, policajci su uzviknuli da se skloni.

„Zatim su počeli da bacaju granate koje imaju zaglušujuće i zaslepljujuće dejstvo, tragovi udaraca ostali su mi na bedru i stomaku. Nakon nekoliko sekundi (sve to vreme sam nastavila da snimam demonstrante protiv kojih je korišćen suzavac) upucali su me nečim, za šta pretpostavljam da je bio gumeni metak. Modrica od rane na gležnju je bila ljubičasta i krvarila je“, dodala je Raselova.

Nakon toga policija je oborila novinarku na zemlju. Jedan od demonstranata joj je pomogao da ustane.

„Odnos prema novinarima bio je isti kao i prema demonstrantima“, istakla je Raselova.

​Kako je izvestio američki Pres fridom treker, tokom protesta zbog ubistva Džordža Flojda u Americi, zabeležene su 192 povrede slobode štampe.

​Od toga je u pitanju više od 31 hapšenja, 131 fizički napad (108 od strane policije i 23 od drugih), te 30 slučajeva uništavanja opreme ili novinarskih prostorija.

Zabeleženo je 45 slučajeva fizičkog nasilja, 30 prskanja suzavcem, 17 napada biber-sprejom, 46 upucavanja gumenim mecima.

O brojnosti kršenja novinarskih prava svedoči i podatak da se u proseku u Americi godišnje zabeleži 100 do 150 ovakvih slučajeva, a sada ih je bilo više samo u proteklih nedelju dana od kada traju protesti u Americi.

​„To je brojnost kakvu nismo videli do sada. Znamo da su protesti opasno mesto za novinare, ali je jasno da postoji posebno targetiranje novinara“, rekla je Kirsten Mekkaden iz te organizacije za Tajm.

​Kako je rekla Kortni Radš, advokat i direktor Komiteta za zaštitu novinara, posebno zabrinjavaju to što novinare napadaju snage reda, čak i kada im pokažu novinarsku legitimaciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala