Donbas se oslobađa ukrajinske prošlosti: Ruski jezik postaje jedini državni jezik u LNR

© Sputnik / Sergey AverinStela u blizini kontrolnog prelaza "Stanica Luganska" u Donbasu
Stela u blizini kontrolnog prelaza Stanica Luganska u Donbasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Parlament samoproglašene Luganske naroden republike uneo je izmene u ustav LNR kojim ruski jezik postaje jedini državni jezik u republici.

Po ustavu LNR, u republici su postojala dva službena jezika – ruski i ukrajinski.

Ranije je komitet Narodnog savet (skupština) podržao inicijativu šefa republike Leonida Pasečnika kojim je ruski jezik postati jedinstveni državni u LNR.

Izmene Ustava su odobrene danas na sednici Narodnog saveta. Zakon će stupiti na snagu nakon što ga predsednik LNR potpiše i objavi na sajtu parlamenta.

Situacija u Donbasu

Podsetimo, vojna operacija ukrajinskih vlasti protiv samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike traje još od 2014. godine. Prema podacima UN za taj period, poginulo je oko 13.000 ljudi. Pitanje rešavanja krize se razmatra, između ostalog i tokom susreta Kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koja regulišu deeskalaciju konflikta. Međutim, i nakon sporazuma o primirju, između zaraćenih strana nastavljaju se granatiranja.

Kontakt-grupa za Donbas, ranije je u Minsku usaglasila „Štajnmajerovu formulu“, koja utvrđuje postupak stupanja na snagu zakona o posebnom statusu Donbasa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala