Američka vlada pokreće istragu: Da li ruski retki metal ugrožava američku nacionalnu bezbednost

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZastava SAD na zgradi Ministarstva trgovine u Vašingtonu
Zastava SAD na zgradi Ministarstva trgovine u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka vlada je pokrenula istragu oko toga da li uvoz vanadijuma iz Rusije i Kine preti nacionalnim interesima države, saopštila je pres-služba Ministarstva trgovine SAD.

Prema podacima Ministarstva, „ministar trgovinr Vilbur Ros inicirao je istragu koja treba da pokaže da li postojeći obim uvoza vanadijuma u SAD preti nacionalnoj bezbednosti zemlje.

„Ova odluka je doneta nakon razmatranja pisma od 19. novembra 2019. godine lokalnih proizvođača - AMG Vanadium iz Kejmbridža (država Ohajo) i US Vanadium iz Hot-Springs (država Arkanzas), koji su tražili od Ministarstva trgovine SAD sprovođenje istrage o uvozu vanadijuma, na osnovu člana 232 američkog zakona iz 1962. godine o razvoju trgovine“, navodi se u saopštenju. U njemu nije naveden tekući obim uvoza vanadijuma.

Član 232 navedenog zakona omogućava predsedniku SAD da uvodi ili ostavi na snazi ograničenja na uvoz proizvoda, ako je to u interesu nacionalne bezbednosti. Ros je poslao pismo šefu Pentagona Marku Esperu, obevestivši ga o početku gore navedene istrage, dodali su u američkom Ministarstvu trgovine.

Kako tvrde kompanije AMG Vanadium i US Vanadium, na američke proizvođače vanadijuma negativno se odražava uvoz ovog metala „po sniženim cenama“ i „posledice kineske i ruske industrijske politike“.

Vanadijum se koristi, na primer, u aerokosmičkoj i energetskoj industriji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala