I ruski kosmonauti će leteti na „Kru dragonu“

© AP Photo / NASASvemirski brod "Kru dragon" Ilona Maska
Svemirski brod Kru dragon Ilona Maska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska državna svemirska agencija „Roskosmos“ započela je pregovore sa američkom  Nacionalnom vazduhoplovnom i svemirskom administraciom (NASA) o uzajamnom obezbeđivanju mesta u svemirskim letelicama za letove na Međunarodnu svemirsku stanicu, rekao je predstavnik „Roskosmosa“ Anatolij Krasnikov.
„Pregovori su u toku. To znači da će ruski kosmonauti leteti sa američkim svemirskim brodovima, a američki kosmonauti će nastaviti da lete sa našim svemirskim brodovima. Jasno je da je to zaista neophodno, jer se sada pojavio novi transportni sistem za prevoz čoveka na Međunarodnu svemirsku stanicu“, rekao je Krasnikov.

On je istakao da posada sa Međunarodne svemirske stanice mora biti osposobljena za rad sa oba transportna sistema.

„Neosporno je da je za to veoma zainteresovana i ruska i američka strana“, dodao je on.

Prema rečima Krasnikova, u „Roskosmosu“ su iskreno srećni zbog uspeha američkih kolega, i što su lansiranje svemirskog broda „Kru dragon“ i spajanje sa Međunarodnom svemirskom stanicom realizovani prema planu.

U subotu 30. maja raketa-nosač „Falkon 9“ sa svemirskim brodom „Kru dragon“ lansirana je sa kosmodroma sa rta Kanaveral. To je prvo lansiranje astronauta sa američkog tla posle devet godina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala