Ruska doktrina: Nuklearno oružje — krajnja mera

© Sputnik / Ramilj Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaInterkontinentalna raketa "Tupolj-M"
Interkontinentalna raketa Tupolj-M - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin utvrdio je Osnovu državne politike u oblasti nuklearnog obuzdavanja. Ukaz je već stupio na snagu.
„U cilju osiguranja realizacije državne politike Ruske Federacije u oblasti nuklearnog obuzdavanja nalažem da se utvrde Osnove državne politike Rusije u oblasti nuklearnog obuzdavanja“, navodi se u dokumentu.

U tekstu se navodi da „Rusija razmatra nuklearno oružje isključivo kao sredstvo obuzdavanja, njegova primena je krajnja mera i preduzima sve potrebne mere za smanjenje nuklearne pretnje i sprečavanje zaoštravanja međudržavnih odnosa koji mogu da izazovu vojne konflikte, uključujući nuklearne“, navodi se u dokumentu.

„Rusija zadržava pravo da pruži odgovor na bilo kakav nuklearni napad  na njenu teritoriju ili na teritoriju njenih saveznica, bilo da je reč o balističkim raketama ili o nekakvom drugačijem oružju za masovno uništenje“, navodi se.

Jedna od osnovnih vojnih opasnosti za Rusiju je raspoređivanje sredstava PVO u kosmosu.

Ističe se da se Osnove politike Rusije mogu korigovati u zavisnosti od spoljnih i unutrašnjih faktira.

„Jedna od glavnih opasnosti za Rusiju je prisustvo nuklearnog i drugog oružja za masovno uništavanje u drugim zemljama. Obuzdavanje je usmereno na to da potencijalni protivnik bude svestan da ga neizbežno čeka odmazda za agresiju. Još jedna pretnja je nekontrolisano širenje nuklearnog oružja, kao i njegovo raspoređivanje na teritorijama nenuklearnih država“, ukazano je u dokumentu.

Rusija uzima u obzir i razmeštanje ofanzivnog oružja u drugim zemljama.

Pročitajte još:.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala