Rusija: Napad na novinarku Sputnjika – neprijateljski čin

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Rusije zatražilo je od Vašingtona da preduzme mere kako novinari ne bi više bili meta policijske samovolje.

Ruski spoljnopolitički resor je na ovaj način odreagovao povodom ranjavanja ruske novinarke agencije Sputnjik tokom protesta ispred Bele kuće.

Istovremeno, zvanična Moskva pozvala je međunarodne institucije i bezbednosne strukture da odreaguju na ovaj incident.

„Zabrinuti smo neprekidnim nasiljem koje američke bezbednosne strukture ispoljavaju prema novinarima u Americi, između ostalog i prema ruskim novinarima. Napad na novinarku Sputnjika tumačimo kao neprijateljski čin od strane američkih vlasti“, navodi se.

Ministarstvo takođe navodi i da je paradoksalno da se ovakvo nasilje događa u zemlji koja se deklariše kao etalon demokratije.

Ovim povodom oglasila se i glavna urednica agencije „Rosija sevodnja“ i Sputnjika Margarita Simonjan koja je rekla da Rusija još uvek nije odlučila da li će se povodom napada na rusku novinarku obratiti sudovima.

Kako je navela, tužiti policiju zbog ovog incidenta imalo bi smisla da se radi „o jednoj zemlji u kojoj zakonodavstvo postoji“.

„U zemlji u kojoj zakoni važe bismo se naravno obratili sudovima, međutim, u savremenoj Americi ne postoji nikakav osnov smatrati da će se sudstvo poneti bolje nego što je to slučaj sa policijom“, istakla je ona.

Podsetimo, policija u SAD nekoliko puta je pogodila gumenim mecima novinarsku Sputnjika Nikol Rasel, koja izveštava o protestima ispred Bele kuće, iako je ona pokazala novinarsku legitimaciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala