Palestina: Naš stav je jasan – ništa od pregovora sa Izraelom

© AP PhotoZastave Izraela i Palestine
Zastave Izraela i Palestine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Palestine Rijad al Maliki je u intervjuu za Sputnjik negirao izjave koji su mu pripisane o spremnosti Palestine da sedne za isti pregovarački sto sa Izraelom u prisustvu drugih posrednika, osim SAD.
„Stav palestinskog rukovodstva je jasan i podrazumeva prekid bilo kakvih kontakata sa izraelskom stranom“, izjavio je on.

Palestinski ministar je istakao da diskusija o predlozima za bilo koji sastanak sa izraelskom stranom sada nije moguća ni pod kojim uslovima i dodao je to „njihovo čvrsto uverenje“.

Odgovarajući na pitanje o uslovima pod kojima bi palestinska strana uopšte bila spremna da sedne za pregovarački sto, al Maliki je saopštio sledeće:

„Neka izraelska strana prvo odustane od planova za aneksiju i počne da se kreće ka usvajanju odluka o stvaranju dveju država, koje je međunarodna zajednica odobrila. Tek tada će biti moguće da se razgovara o nečemu“.

U skladu sa izjavama koje su u utorak ujutru date navodno u ime ministra, Palestina navodno smatra da Amerika ne bi trebalo da bude jedini posrednik u njenom dijalogu sa Izraelom. Prema tekstu izjave, izvor lažne informacije je izraelsko izdanje „Izrael Hajom“ i Sedmi kanal Izraela. Negiranje se pojavilo i na sajtu palestinskog Ministarstva spoljnih poslova, koje je osudilo objavljivanje te dezinformacije.

Podsetimo, izraelski premijer Benjamin Netanijahu je nedavno izjavio da je došlo vreme da se anektiraju palestinske teritorije na Zapadnoj obali reke Jordan i u Jordanskoj dolini. S tim u vezi, Palestina je 19. maja donela odluku da raskine sve sporazume sa Izraelom i SAD zbog namere Tel Aviva da izvrši aneksiju dela palestinske teritorije. Palestinski predsednik Mahmud Abas je tada, takođe, optužio američkog predsednika Donalda Trampa da je nepravedan prema palestinskom narodu i nazvao Vašington glavnim partnerom Izraela u svim neprijateljskim odlukama.

Prema rečima Abasa, Palestina je spremna da se vrati pregovorima o palestinsko-izraelskog sukoba uz posredovanje treće strane. On je već poslao pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu s molbom da organizuje u Moskvi konferenciju tim povodom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala