Dolar gubi sjaj sigurnog utočišta

CC0 / / Američki dolari
Američki dolari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evro je danas dostigao 11-nedeljni maksimum prema uzdrmanom dolaru, pošto investitore i dalje drži nada u globalni ekonomski oporavak, javlja Rojters.
Evropska unija – evro, kriza - Sputnik Srbija
Lek opasniji od bolesti: Zašto evrozoni sad preti i dužnička kriza?

Optimizam na valutnim tržištima još uvek traje uprkos rastu zabrinutosti zbog američko-kineskih tenzija i masovnih protesta širom Sjedinjenih Država zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u policijskom pritvoru.

Trgovci se ipak nadaju da će centralne banke nastaviti da kupuju državne obveznice i druge finansijske aktive kako bi zaštitile svoje ekonomije od posledica pandemije virusa korona, prenosi B92.

Očekuje se da će, na primer, Evropska centralna banka u četvrtak doneti odluku o povećanju sredstava za oko 500 milijardi evra u okviru svog Pandemijskog programa vanrednih kupovina vrednog 750 milijardi evra.

Banka Japana, ECB i Federalne rezerve povećale su svoje bilanse stanja za 10, 20 i 70 odsto od početka ove godine, kaže Kit Džuks, makrostrateg u Sosijete ženeral banci.

Berzanski trgovac na Njujorškoj berzi - Sputnik Srbija
Korona cunami: Virus zbrisao 15 biliona dolara

Evro se trgovao na zatvaranju azijskih berzi za 1,1118 dolara, što je porast od 0,4 procenta u odosu na rethodni dan, nakon što je prethodno zabeležio nivo 1,1185 dolara, najveći od 17. marta.

Američki dolar je pao prema kanadskom dolaru na tromesečni minimum od 1,3503, zaključivši trgovanje s gubitkom od 0,4 procenta. Takođe je oslabio prema australijskom dolaru, koji je porastao na 0,6852 američkih dolara, na najviši nivo od 24. januara.

Sigurni japanski jen je skliznuo za 0,1 posto u odnosu na američki dolar, na 109,71 jena.

Prema korpi šest glavnih valuta, dolar je potonuo na najniži nivo od sredine marta, pri čemu se dolarski indeks spustio na 97,44 poena pre nego što se stabilizovao na 97,82 poena.

Indeks je izgubio oko 5,0 posto vrednosti u odnosu na maksimum zabeležen u martu, kada je panika zbog pandemije COVIĐ19 zahvatila svetska finansijska tržišta i izazvala jagmu za dolarom kao sigurnim utočištem među investitorima.

Raspoloženje za tržišnim rizikom je juče malo poljuljala Blumbergova vest da je Kina naložila državnim kompanijama da zaustave kupovinu soje i svinjetine iz SAD, što je izazvalo bojazan da bi trgovinski sporazum između dve najveće svetske ekonomije mogao da bude ugrožen.

Banke i platni sistemi čine sve kako bi obeshrabrili ljude da koriste papirni novac - Sputnik Srbija
Američki dolar pao najviše u poslednjih deset godina

Kasnije se, međutim, pokazalo da su kineske državne kompanije kupile najmanje tri karga američke soje u ponedeljak, i to posle tvrdnji izvora u Kini da im je vlada rekla da obustave kupovinu.

Što se tiče ostalih valuta, britanska funta je ojačala na jednomesečni maksimum prema dolaru, na 1,2567, nakon informacija da će London možda biti spreman na kompromis s Briselom u pogledu ribolova i trgovinskih pravila ako Evropska unija prihvati da povuče svoje prvobitne zahteve vezane za ova pitanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala