Bezočni falsifikat u udarnom terminu: Albanci sramno Srbima ukrali istoriju

© Sputnik / Branko MaksimovićČetiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata.
Četiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Albanska televizija „Top kanal“ prikazala je dokumentarni film pod nazivom „Velika srpska istorijska obmana — kako su Srbi ukrali albansku istoriju”, u kojem se srpske crkve, manastiri i spomenička i duhovna tradicija na Kosovu i Metohiji proglašavaju albanskim.

Film u kojem se bezočno falsifikuju istorijske činjenice, prikazan je u udarnom terminu, na kanalu koji se može pratiti i na Kosovu i Metohiji i Severnoj Makedoniji.

Na film je reagovalo srpsko Ministarstvo kulture i informisanja, navodeći da je cilj ovog dokumentarca promovisanje velikoalbanske pogromaške politike na štetu Srbije i srpskog naroda.

„U skupoj produkciji i uz učešće brojne ekipe koja ga je realizovala, ovaj sramotni i groteskni istorijski falsifikat bio bi samo žalosna provokacija da u sebi ne sadrži opasne namere i to u jednoj politički izazovnoj i napetoj epohi“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako dodaju u Ministarstvu, ponovo moraju da ukazuju domaćoj i međunarodnoj javnosti na očigledno orkestrirane aktivnosti iz šovinističkih krugova nekih susednih država u regionu koje su usmerene na poništavanje, brisanje iz istorije ili preotimanje srpske kulturne baštine, kako materijalne, tako i nematerijalne.

„Takvi pokušaji imaju sve obrise kulturnog genocida, a on je, istorija nas tome uči, često uvod u fizički genocid“, piše u saopštenju.

Oni su pozvali sve nosioce takvih pokušaja — pojedince, grupe i institucije na uzdržanost, a srpsku javnost, obrazovni i sistem kulture, diplomatiju i medije, institucije države, SANU, Maticu srpsku, univerzitete i sve druge društvene subjekte da budu svesni i delatni u ovim zabrinjavajućim okolnostima, te da afirmaciji, zaštiti i promociji srpske kulture, tradicije, jezika i pisma posvećuju punu pažnju u zemlji, a naročito u međunarodnim okvirima.

„Kada neko danas ugrožava kulturno-istorijski identitet i tradiciju jednog naroda, sutra će mu neminovno ugroziti i fizički opstanak. Srpski narod gde god da živi i srpsko društvo i država imaju pravo i obavezu da se tim zlokobnim namerama suprotstave snažno i na dostojanstveno miran, ali odlučan način“, zaključuje se u saopštenju.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala