Američka policija ispalila gumene metke na novinarku Sputnjika

© REUTERS / CARLOS BARRIADemonstrant sa policijskim službenicima dok novinar beži od suzavaca tokom demonstracije zbofroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu
Demonstrant sa policijskim službenicima dok novinar beži od suzavaca tokom demonstracije zbofroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Policija u SAD nekoliko puta je pogodila gumenim mecima novinarsku Sputnjika Nikol Rasel, koja izveštava o protestima ispred Bele kuće, iako je ona pokazala novinarsku legitimaciju.
„Nalazila sam se u blizini Bele kuće, kada je policija počela da puca na demonstrante. Prišla sam bliže kako bih videla šta se dešava, a policija je brzo počela da ispaljuje, kako mi se činilo, gumene metke. Oni su takođe prskali suzavac u našem pravcu, zbog čega smo svi kašljali“, rekla je Raselova.

Kako je rekla, nekoliko puta je ponovila policiji da je novinarka, a pored toga, oko vrata je imala okačenu novinarsku legitimaciju.

„Kada sam rekla da sam novinarka, oni su uzviknuli: ’Skloni se!‘ Zatim su počeli da bacaju granate koje imaju zaglušujuće i zaslepljujuće dejstvo, tragovi udaraca ostali su mi na bedru i stomaku. Nakon nekoliko sekundi (sve to vreme sam nastavila da snimam demonstrante protiv kojih je korišćen suzavac) upucali su me nečim, za šta pretpostavljam da je bio gumeni metak. Modrica od rane na gležnju je bila ljubičasta i krvarila je“, dodala je Raselova.

Nakon toga policija je oborila novinarku na zemlju. Jedan od demonstranata joj je pomogao da ustane.

„Odnos prema novinarima bio je isti kao i prema demonstrantima“, istakla je Raselova.

Ranije je policija koristila gumene metke i suzavac kako bi rasterala demonstrante u Mineapolisu, koji protestuju zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda i namerno je upotrebila suzavac protiv novinara, kada je povređen dopisnik RIA „Novosti“ Mihail Turgijev.

U Mineapolisu i nekoliko drugih američkih gradova izbili su neredi nakon što su pripadnici policije ubili Afroamerikanca Džordža Flojda. Na internetu su se pojavili snimci na kojima se vidi kako su trojica pripadnika policije stavili Flojdu lisice, oborili ga na zemlju, a jedan od njih kolenom mu je stao na vrat. Na snimku se vidi kako Flojd nekoliko puta govori da ne može da diše, nakon čega se umirio. On je umro na intenzivnoj nezi. Posle izbijanja nereda, četvorica policajaca su otpuštena, a jedan od njih je optužen za ubistvo iz nehata.

Zbog protesta je u mnogim američkim gradovima uveden policijski čas, a tokom rasterivanja demonstranata od gumenih metaka i suzavca nisu povređeni samo demonstranti, već i predstavnici medija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala