Zaharova o uznemiravanju novinara u SAD: Narušavaju međunarodno pravo i sopstveni ustav

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke vlasti u slučaju postupaka policije protiv novinara, uključujući dopisnika RIA Novosti koji pokriva proteste u toj zemlji, narušavaju zakonska prava novinara – ne samo međunarodno pravo, već i sopstveni ustav, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Ono što smo videli, a posebno govorim o ruskom novinaru, mada, zašto bismo razdvajali ruske novinare od stranih, ono što se sada dešava u Sjedinjenim Američkim Državama prema svim novinarima nije samo kršenje njihovih zakonskih prava. To je u principu kršenje i unutrašnjeg američkog zakona, američkog ustava i svih osnovnih međunarodnih pravnih dokumenata“, rekla je Zaharova za televiziju „Rusija 24“.

Neredi u SAD

U Mineapolisu i nekoliko drugih američkih gradova izbio je talas nereda nakon što su pripadnici policije ubili Afroamerikanca Džordža Flojda. Na internetu su se pojavili snimci na kojima se vidi kako su trojica pripadnika policije stavili Flojdu lisice, oborila ga na zemlju, a jedan od njih kolenom mu je stao na vrat. Na snimku se vidi kako Flojd nekoliko puta govori da ne može da diše, nakon čega se umirio. On je umro na intenzivnoj nezi. Posle izbijanja nereda, četvorica policajaca su otpuštena, a jedan od njih je optužen za ubistvo iz nehata.

Zbog protesta je u mnogim američkim gradovima uveden policijski čas, a tokom rasterivanja demonstranata, od gumenih metaka i suzavca nisu povređeni samo demonstranti, već i predstavnici medija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala