Velika igra Amerike i Kine oko Hongkonga: Ko će izvući deblji kraj?

© PixabayHongkong panorama
Hongkong panorama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bilo kakve sankcije SAD protiv Hongkonga naneće udarac i interesima američkih kompanija u Hongkongu, izjavio je sekretar za finansijska pitanja Vlade Hongkonga Pol Čan.
"Bez obzira na saopštenja SAD o uvođenju ograničavajućih mera protiv Hongkonga, oni imaju ogromne ekonomske i druge interese u Hongkongu. Poslednjih 10 dana trgovinski suficit sa Hongkongom iznosio je oko milijardi dolara. Hongkong je na prvom mestu po tom pokazetelju među trgovinskim partnerima SAD… Osim toga, SAD su takođe zainteresovane za sferu usluga u Hongkongu, posebno za finansijske i profesionalne. Zato ograničavajuće mere istovremeno nanose štetu i interesima američkih kompanija u Hongkongu", napisao je Pol Čan u svom blogu.

On je podsetio da je godišnji izvoz robe iz Hongkonga u Ameriku je ispod dva odsto domaće proizvodnje. Međutim, prema rečima ministra, ni do sad nije bilo lako uvoziti visoke tehnologije iz SAD, dok se ostale tehnologije mogu zameniti evropskim i japanskim.

„SAD su najveća ekonomija sveta. Bilo kakve sankcije mogu dovesti do narušavanja normalnog funkcionisanja tržišta. Mi se prema tome nećemo odnositi lakomisleno. Pažljivo ćemo pratiti i svojevremeno reagovati", napisao je Pol Čan.

Sa druge strane, nastavio je ministar, Kina je druga najveća ekonomija sveta, koja ima visok tempo ekonomskog rasta. Dinamika rasta i ogromno tržište privlače mnoge transnacionalne korporacije.

„U ovoj velikoj igri Hongkong će neizbežno postradati, ali ako nastavimo da čuvamo svoj poseban sistem i prednosti, kao i stabilnost tržišta, status Hongkonga kao međunarodnog finansijskog centra u Aziji ostaće jedinstven", naveo je Pol Čan.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp saopštio da bi SAD mogle ukinuti olakšice Hongkongu i uvesti sankcije zvaničnim licima Kine i Hongkonga koji potkopavaju autonomiju tog administrativnog centra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala