UN o napadu policije na ruskog novinara: Ove slučajeve treba istražiti

© AP Photo / JASON LEEPolicija juri čoveka kroz ulice u Južnoj Karolini, tokom policijskog časa uvedenog zbog protesta koji su izbili nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda
Policija juri čoveka kroz ulice u Južnoj Karolini, tokom policijskog časa uvedenog zbog protesta koji su izbili nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik izjavio je, komentarišući incident sa dopisnikom RIA Novosti koji je povređen u Mineapolisu, da „svi ti slučajevi treba da budu istraženi“.

„Nadam se da se vaš kolega oporavlja. Nemam detalje o ovom konkretnom incidentu. Ali, očigledno je da sve ove slučajeve treba istražiti“, odgovorio je Dižarik na pitanje da li ovakvo ponašanje policije prema novinarima odgovara međunarodnim demokratskim standardima i principima slobode štampe.

„Takođe bih skrenuo pažnju na ono što je generalni sekretar napisao na Tviteru... citiram: ‘Kada napadaju novinare, napadnuto je društvo, nijedna demokratija ne može funkcionisati bez slobode štampe, a takođe nijedno društvo ne može pravedno bez novinara koji istražuju zločine i govore istinu vlastima’“, dodao je Dižarik.

​Dopisnika RIA Novosti Mihaila Turgijeva, koji je 31. maja pokrivao proteste u Mineapolisu, napala je policija. Policija mu je prsnula suzavac u lice nakon što je pokazao svoju novinarsku akreditaciju i predstavio se kao novinar. Na sličan način policija se ponašala prema obližnjoj novinarskoj ekipi američke televizijske stanice „Vajs“.

U Mineapolisu i nekoliko drugih američkih gradova izbio je talas nereda nakon što su pripadnici policije ubili Afroamerikanca Džordža Flojda. Na internetu su se pojavili snimci na kojima se vidi kako su trojica pripadnika policije stavili Flojdu lisice, oborila ga na zemlju, a jedan od njih kolenom mu je stao na vrat. Na snimku se vidi kako Flojd nekoliko puta govori da ne može da diše, nakon čega se umirio. Čovek je umro na intenzivnoj nezi. Posle izbijanja nereda, četvorica policajaca su otpuštena, a jedan od njih je optužen za ubistvo iz nehata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala