Ukrajina predložila nove pregovore o Donbasu bez učešća Rusije

© Sputnik / Irina Geraщenko / Uđi u bazu fotografijaZnak na ulazu u grad Donjeck
Znak na ulazu u grad Donjeck - Sputnik Srbija
Pratite nas
Konsultacije za rešavanje situacije u Donbasu treba početi uz učešće Kijeva, Vašingtona i Londona, one bi u početku trebalo da se odvijaju bez učešća Rusije, izjavio je ukrajinski vicepremijer Aleksej Reznjikov.

Reznjikov, koji faktički predvodi ukrajinsku delegaciju na pregovorima u Minskom formatu, napisao je to u članku koji je objavljen na sajtu Atlantskog saveta, istraživačkog centra koji radi pod okriljem NATO-a.

Ukrajinski potpredsednik vlade u svom članku predlaže „budimpeštanski format“ za pregovore o Donbasu. On smatra da bi „povratak u okvire Budimpeštanskog memoranduma bio korak u pravom smeru“.

„Već je preduziman jedan pokušaj da se to učini. Još 1. marta 2014. godine portparol Velike Britanije u Savetu bezbednosti UN predložio je da se započnu hitne konsultacije u budimpeštanskom formatu. Tada inicijativa nije nastavljena“, rekao je on.

Reznjikov ističe da bi „u početku konsultacije trebalo da se odvijaju bez učešća Rusije“, jer se, prema njegovim rečima, Moskva navodno „odrekla svog statusa garanta, kako bi postala okupaciona sila“.

„Međutim, budimpeštanski format će vremenom pružiti priliku za novu uzajamnu saradnju sa Kremljom“, smatra on.

On je dodao da Kijev ne namerava da odustane od Minskog formata i istovremeno izrazio mišljenje da bi pregovori u „budimpeštanskom formatu“ mogli da budu korisni za Rusiju, jer bi joj pružili mogućnost da povrati navodno „izgubljeno poverenje međunarodne zajednice“.

Ranije je predstavnik Rusije u kontakt-grupi za Donbas Boris Grizlov izjavio da krivicom Kijeva učesnici Kontakt-grupe ponovo nisu usvojili izjavu o merama za prekid vatre, kao i da  ukrajinska strana uporno sabotira regulisanje situacije u Donbasu.

On je dodao da je ruska delegacija podržala izjavu strana o neograničenom režimu prekida vatre, koji bi uključivao dodatne mere, usaglašene još jula 2019. godine.

Budimpeštanski memorandum

Nakon raspada SSSR Kijev je nasledio značajan deo nuklearnog arsenala, međutim, Ukrajina, Rusija, SAD i Velika Britanija su 1994. godine potpisale Budimpeštanski memorandum, koji je poslužio kao međunarodni sporazum o bezbednosnim garancijama zbog pristupanja Ukrajine Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja.

U skladu sa Sporazumom, nuklearni arsenal na ukrajinskoj teritoriji je uništen, a nuklearne sile su se obavezale da će Kijevu garantovati bezbednost.

Pročitati još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala