U Rusiji prvi put sastavljen rodoslov dalekoistočnih leoparda

CC BY 2.0 / Flickr / Prabhu / Leopard na drvetu
Leopard na drvetu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rodoslov retkih dalekoistočnih leoparda sastavljen je prvi put u ruskom Primorju, a porodično stablo izrađeno je za 47 jedinki. Ovakvo istraživanje sprovedeno je po prvi put, saopšteno je iz nacionalnog parka „Zemlja leoparda”.

Prema saopštenju objavljenom na sajtu nacionalnog parka, naučnici su analizirali snimke skrivenih kamera od 2013. do 2019. godine, koje je sakupila „Zemlja leoparda”, gde se nalazi najveća mreža od 400 skrivenih kamera u Rusiji.

Taisija Marčenkova i Ana Vitkalova, naučne saradnice nacionalnog parka, sistematizovale su podatke o individualnim porodičnim vezama u populaciji dalekoistočnog leoparda. Uspele su da izrade porodično stablo za 47 jedinki.

„Naučni saradnici nacionalnog parka ‘Zemlja leoparda’ proučili su porodične veze unutar populacije dalekoistočnog leoparda i sastavili porodično stablo nekoliko porodica. U istoriji monitorniga ove podvrste ovakvo istraživanje sprovedeno je prvi put”, piše u saopštenju.

Dalja analiza „porodične hronike” pokazala je da se stablo grana na četiri posebne linije, a najveća od njih uključuje tri generacije leoparda. Ovakva istraživanja naročito su značajna zbog toga što otkrivaju nove mogućnosti za proučavanje promena unutar populacije tokom generacija. Na primer, može se steći slika o raseljavanju mladunaca leoparda nakon što se odvoje od majke i počnu samostalan život.

CC0 / / Leopard
U Rusiji prvi put sastavljen rodoslov dalekoistočnih leoparda - Sputnik Srbija
Leopard

Izveštaj o genealogiji dalekoistočnog leoparda, koji su naučnici predstavili na onlajn naučno-praktičnoj konferenciji za prirodne nauke na engleskom jeziku, osvojio je drugo mesto. Konferencija je održana u okviru Dalekoistočnog federalnog univerziteta.

„Nagrada bila neočekivana i da je glavni cilj učešća na konferenciji da se ukaže na trenutno stanje populacije leoparda. Ona je još dodala da je od posebnog značaja međunarodna razmena podataka o tako retkim životinjama, kao što je dalekoistočni leopard”, istakla je Marčenkova.

Dalekoistočni leopard je najređa velika mačka na svetu, a jedina divlja populacija živi na jugo-zapadu Primorskog kraja u Rusiji.

Populacija je pod zaštitom „Zemlje leoparda” i broji 97 odraslih predatora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala