Rusiju brine mogućnost raspoređivanja američkih „tomahavka“ u Poljskoj i Rumuniji

CC0 / Kenneth Moll / Flickr / Lansiranje rakete "Tomahavk" sa američke raketne krstarice "Kejp Sent Džordž"
Lansiranje rakete Tomahavk sa američke raketne krstarice Kejp Sent Džordž - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO jača protivraketnu odbranu u Poljskoj kao dopunu američkim objektima u Rumuniji, saopštio je načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general-pukovnik Sergej Rudskoj. Rusija je i dalje zabrinuta zbog mogućeg raspoređivanja krstarećih raketa „tomahavk“ u tim bazama.

On je dodao da NATO modernizuje radarske sisteme „Globus 3“ u Severnoj Norveškoj.

„U cilju povećanja potencijala protivraketne odbrane i mogućnosti za nadgledanje unutrašnjih teritorija Rusije nastavlja se modernizacija radarske stanice 'Globus 3' u Severnoj Norveškoj u naselju Varde“, rekao je Rudskoj.

Prema njegovim rečima, NATO je praktično ignorisao predloge Rusije za smanjenje vojne napetosti i sprečavanje incidenata.

„Tokom bilateralnih kontakata na visokom nivou, sa rukovodstvom Alijanse smo više puta razgovarali o pitanjima sprečavanja incidenata u vojnoj sferi i smanjenju intenziteta vojne obuke u blizini naših granica. Svi naši predlozi izloženi su u pismu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, koje je upućeno generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu. Naši predlozi su ignorisani“, istakao je Rudskoj.

Sprečavanje incidenata

Rusija je spremna da utvrdi sa NATO-om zajednička pravila, koja određuju minimalno rastojanje između aviona i brodova i pravila saradnje posada, rekao je Rudskoj.

„U cilju konkretizacije koraka za eliminisanje incidenata prilikom akcija letelica i brodova, spremni smo da utvrdimo zajednička pravila“, precizirao je on.

Rudskoj je konstatovao da, uprkos pandemiji virusa korona, NATO je značajno povećao broj vojnih vežbi, koje imaju jasnu antirusku orijentaciju.

Ministarstvo odbrane Rusije poziva NATO da u vreme pandemije virusa korona smanji stepen konfrontacije, da se uzdrži od agresivnih postupaka i demonstracije sile, dodao je general-pukovnik.

„Ministarstvo odbrane Rusije uvek se pridržavalo politike koja je usmerena na izgradnju konstruktivnog dijaloga sa NATO-om“, poručio je on.
Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala