Rudarski gigant eksplozijom uništio pećine Aboridžina stare 46.000 godina

Pratite nasTelegramOdyssey
Britansko-australijski rudarski gigant Rio Tinto izvinio se što je eksplozijom uništio 46.000 godina stare pećine Aboridžina u Zapadnoj Australiji koje datiraju iz poslednjeg ledenog doba, prenosi Bi-bi-si.

Pećine u klisuri Jukan, u regiji Pilbara, uništene su prošle nedelje prilikom radova na proširenju rudnika.

One su dragocene za kulturu Aboridžina i spadaju među najstarija poznata mesta na kojima su otkriveni tragovi aboridžinske prisutnosti.

„Izvinjavamo se zbog nevolje koju smo uzrokovali“, rekao je Kris Salisburi, izvršni direktor kompanije.

„Izražavamo svoje poštovanje narodu Puutu Kunti Kurrama i Pinikura (PKKP)“, rekao je.

PKKP su tradicionalni vlasnici tog mesta.

„Nastavićemo da sarađujemo s PKKP kako bismo naučili iz onoga što se dogodilo i ojačali naše partnerstvo. Hitno preispitujemo planove za sva ostala mesta u području klisure Jukan“, dodao je.

Eksploziv je aktiviran u nedelju u blizini pećine u skladu s dozvolama državnih vlasti izdatim pre sedam godina, naveo je Rio Tinto u saopštenju.

Samo godinu dana nakon izdavanja dozvole u arheološkim iskopinama u jednom od skloništa otkriveni su najstariji poznati primer koštanog alata u Australiji, naoštrena kengurova kost stara 28 hiljada godina i pletenica za kosu stara 4000 godina, za koju se veruje da se nosila kao pojas.

Testovi DNK kose pokazali su genetsku vezu s domorocima koji danas žive ne tom području.

Iskopavanjima u 2014. pronađen je i jedan od najstarijih primera brusnog kamena u Australiji.

Lokalna aboridžinska zajednica saopštila je da su tradicionalni vlasnici tek 15. maja saznali da Rio Tinto planira da detonira eksploziv u blizini pećina, nakon što je kompanija zatražila pristup tom mestu.

Pokušaji pregovora s rudarskom kompanijom da odustane od eksplozija nisu uspeli i rečeno je da eksploziv ne može sigurno da se ukloni niti može da se ostavi nedetoniran, izjavili su.

„Svesni smo da je Rio Tinto ispunio svoje pravne obaveze, ali ozbiljno smo zabrinuti zbog nefleksibilnosti regulatornog sistema“, kazao je predstavnik Aboridžina.

Predsednik Zemaljskog odbora PKKP Džon Ešburton rekao je da je to „razoran udarac“ za zajednicu.

„Samo je nekoliko poznatih lokaliteta Aboridžina u Australiji koji su stari kao Jukan“, rekao je i naglasio da je lokalitet i među najstarijima u svetu.

„Naš narod je duboko uznemiren i tužan zbog uništenja pećina i duboko žalimo zbog gubitka povezanosti s našim precima, kao i s našom zemljom“, kazao je.

Australijski ministar za aboridžinsku zajednicu Ken Vajat, koji je i sam Aboridžin, rekao je da je „neshvatljivo“ da se nastavilo s detoniranjem i dodao kako se čini da je to bila „istinska greška“, prenosi N1.

„U ovom slučaju državni zakoni nisu uspešni“, rekao je.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala