Putin: Glasanje o izmenama Ustava Rusije – 1. jula

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će glasanje o izmenama Ustava biti održano 1. jula.

„Zaista, 1. jul izgleda kao dan sasvim pogodan za održavanje glasanja o ustavnim izmenama na nivou države“. On je dodao da će, sa pravnog stanovišta, ako se danas najavi da će se glasanje održati za 30 dana, to omogućiti ljudima da se ponovo vrate svim amandmanima koji se predlažu i utvrde svoj stav prema ponuđenim predlozima, precizirao je ruski lider.

Putin je na sastanku radne grupe za pripremu predloga za izmenu Ustava Rusije rekao da smatra da se situacija sa virusom korona u Rusiji postepeno stabilizuje i da je vreme da se vrati na rad na ustavnim amandmanima.

„Sve u svemu, zajedno smo uspeli da rešimo glavni zadatak – da sprečimo širenje situacije po negativnom scenariju, što nam omogućava da se vratimo u normalan život“, rekao je Putin na sastanku radne grupe za pripremu predloga za izmenu Ustava Rusije.

„To omogućava da se vratimo u normalan život. Situacija se, kako vidimo, postepeno stabilizuje. Stoga je potrebno da se vratimo na zajednički rad na izmenama Ustava“, objasnio je Putin.

Putin je obratio pažnju na činjenicu da su ideje nekih izmena Ustava Rusije toliko potrebne, da su počele da se sprovode čak i pre nego što su stupile na snagu.

„A to govori o tome da predloženi amandmani potrebni uslovima našeg sadašnjeg života“, rekao je šef države.

Predsednik je dodao i da je postojala ideja da se glasanje o ustavnim promenama održi istog dana kada i Parada pobede, ali da on smatra da to ne treba mešati, jer je to „posebna prekretnica u životu zemlje“.

Putin je pozvao državljane Rusije da aktivno učestvuju u glasanju za izmene Ustava, jer se radi o osnovnom zakonu koji je u osnovi „života naše zemlje, našeg života, naše dece i koji će određivati osnovne pravne garancije u oblasti socijalnih odnosa, radnih odnosa, određivaće naše principe odnosa sa našim međunarodnim partnerima“, dodao je Putin.

Predsednik Rusije je u januaru 2020. godine predložio niz izmena u osnovni zakon zemlje koji će ovaj dokument učiniti usklađenijim sa savremenim potrebama. Posle rasprave radne grupe o izmenama Državna duma Rusije je 11. marta usvojila predlog zakona koji je dao Putin. Istog dana predlog je odobrio Savet Federacije. Nakon toga ruski predsednik potpisao je ukaz kojim se nalaže da glasanje o izmenama Ustava bude 22. aprila, ali je ovaj datum kasnije odložen zbog pandemije virusa korona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala