Cena ruske nafte porasla za 70 odsto

© REUTERS / Sergei Karpukhin/File PhotoRadnik na naftnom polju kompanije Bašnjeft u Baškortostanu u Rusiji
Radnik na naftnom polju kompanije Bašnjeft u Baškortostanu u Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prosečna cena ruske nafte „Urals“, glavne ruske izvozne robe, porasla je u maju za 70 odsto u poređenju sa aprilom, saopštilo je Ministarstvo finansija Rusije.

Vrednost ove sirovine iznosi 31,03 dolara po barelu. Prosečna cena nafte je, pritom, bila 2,3 puta niža nego u maju prošle godine (kada je iznosila 70,93 dolara po barelu).

Prema podacima Ministarstva finansija, prosečna cena „Uralsa“ za period januar-maj ove godine bila je 39,2 dolara po barelu, dok je u prvih pet meseci 2019. godine ona bila na nivou 66,34 dolara.

U aprilu je marka pojeftinila skoro četiri puta u poređenju sa istim periodom prošle godine ─ na 18,22 dolara po barelu.

Zalazak sunca iza crpne pumpe za naftu u Teksasu - Sputnik Srbija
Kremlj o nafti: Ne sudite po jednom danu, potrebno je vreme da dogovor proradi

April je bio najteži mesec za tržište nafte. Prema podacima konsultantske agencije „Argus“, cena „Uralsa“ se spustila do svoje minimalne vrednosti 1. aprila, kada je jedan barel vredeo 10,54 dolara.

Takve nestabilnosti prouzrokovane su nepostojanjem dogovora između zemalja OPEK plus o produžetku sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, kao i pada potražnje za ovom sirovinom u svetu usled širenja virusa korona.

Od početka maja stupio je na snagu novi sporazum OPEK plus, prema kojem će tokom prva dva meseca smanjenje proizvodnje nafte iznositi gotovo 10 miliona barela dnevno, od čega će najveći deo biti u Rusiji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala