Ruski senatori: G7 je „klub američkih prijatelja“

© AP Photo / Markus SchreiberPripremanje sale za predstojeći samit G7 u Bijaricu u Francuskoj
Pripremanje sale za predstojeći samit G7 u Bijaricu u Francuskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski senatori smatraju da je američki predsednik Donald Tramp apsolutno u pravu kada kaže da G7 nije dovoljno reprezentativan za ono što se dešava u svetu.

Komentarišući saopštenje američkog predsednika Donalda Trampa koji je rekao da planira da pozove Rusiju na samit Grupe 7, ruski senator Aleksej Puškov je izjavio da je G7 „klub američkih prijatelja“.

Prema njegovim rečima, aktuelni format samita je zastareo. On je dodao da je isključivanje Rusije iz organizacije bilo greška.

​„Trampu se ne može osporiti hrabrost u rasuđivanju. Ali njegove želje često se razilaze sa njegovom politikom“, zaključio je ruski političar.

Rusija zainteresovana samo kao ravnopravna učesnica

Ruski senator Konstantin Kosačov izjavio je za televiziju „RT“ da format događaja u njegovom trenutnom obliku nije interesantan nikome, osim samim učesnicima.

On je rekao da je u poslednje vreme taj mehanizam izgubio potencijal za pronalaženje novih rešenja i da se pretvorio u „ritualnu demonstraciju“ jedinstva učesnika „velike sedmorke“.

Prema rečima Kosačova, Rusiju bi taj događaj mogao da zainteresuje samo ukoliko je pozovu da bude ravnopravan učesnik, a ne da bude skrajnuta.

Poziv Moskvi ─ znak da je na pomolu ozbiljna kriza 

Prema mišljenju senatora Sergeja Cekova, pozivanje Moskve na samit Grupe 7 znači da je u organizaciji na pomolu ozbiljna kriza. On je za portal „RBK“ izjavio da bi u trenutnim okolnostima bilo ispravno proširiti format na G20, ali da SAD „čak i u ovoj situaciji pokušavaju da predlože nešto u skraćenom obliku“.

„Već smo izjavljivali da je za nas G20 perspektivnija i potrebnija organizacija, u njoj uspešno radimo i ona se već pozicionirala kao lider međunarodnog pokreta u rešavanju ekonomskih pitanja“, zaključio je on.

Podsetimo, Bela kuća je u martu saopštila da je Tramp odlučio da odloži junski susret lidera G7 u Kemp-Dejvidu zbog pandemije, kao i da će se umesto toga samit održati putem video-konferencije. Kasnije su SAD pomerile samit „sedmorke“ za kraj juna, istakavši da će sastanak biti održan uživo. Administracija američkog predsednika obećala je da će „zaštititi“ lidere G7 od virusa korona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala