Ruska vozila-roboti će „pokoriti“ Arktik /video/

© Ministarstvo odbrane RF / Uđi u bazu fotografijaVojna vozila na Arktiku
Vojna vozila na Arktiku - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Rusiji se prave vojna vozila sa veštačkom inteligencijom i robotizovana vozila, namenjena za korišćenje na krajnjem severu, izjavio je zamenik ministra odbrane Rusije, general armije Dmitrij Bulgakov, prenosi „Krasna zvezda“.
„Važni pravci razvoja vojne automobilske tehnologije trenutno se oslanjaju na korišćenje tehnologije veštačke inteligencije, robotike, mogućnost korišćenja vozila u izuzetno teškim klimatskim i terenskim uslovima na Arktiku“, rekao je Bulgakov.

Prošle godine konstruktori iz ruskog grada Volška prikazali su polarno terensko vozilo sa veštačkom inteligencijom „Snoubas“.

​Vozilo konfiguracije osam puta osam napravljeno je tako da se može izboriti sa snežnim terenom na Arktiku, može savladati vertikalne prepreke visine do 1,6 metara i pukotine širine do dva metra. „Snoubas“ se kreće bez vozača, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji.

Fabrika automobila „Kamski“ je u aprilu uspešno testirala bespilotne kamione, koji su na Severu prešli više od 2.500 kilometara. Kamioni „KamAz“ su demonstrirali sposobnost kretanja zadatim maršrutama, razmenu informacija, prepoznavanje prepreka u deliću sekunde i planiranje maršrute.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala