Bivši ukrajinski predsednik: Odustajanjem od nuklearnog oružja Kijev izgubio 250 milijardi dolara

© Wikipedia / Vitaly V. KuzminRaketa UR-100N (SS-19 „Stileto“)
Raketa UR-100N  (SS-19 „Stileto“) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompenzacija Ukrajine nakon potpisivanja Budimpeštanskog memoranduma mogla bi biti oko 250 milijardi dolara, izjavio je prvi predsednik ove zemlje Leonid Kravčuk u intervjuu za portal „Gordon.ua“.
„Nuklearno oružje koje je otišlo u Rusiju bilo je taktičko. Postojali su nosači ‘Bekfajer’, čuveni avioni. Oni su takođe otišli ​​u Rusiju. Ako se sve izračuna, to je negde oko 250 milijardi dolara“, rekao je bivši ukrajinski lider.

On je priznao da nije bilo direktnog razgovora o kompenzaciji tog iznosa. Kravčuk je u intervjuu dodao da je Ukrajina imala oko 46 nuklearnih bojevih glava na čvrsto gorivo, a ostale su bile na tečno gorivo, koje je predstavljalo ozbiljnu pretnju za životnu sredinu.

„Hemičari su mi govorili da ako se ono izlije negde na teritoriji države, zemlja decenijama, pa i duže, neće biti upotrebljiva“, rekao je bivši šef države.

Kravčuk je istakao da su sve rakete bazirane u Ukrajini bile poslate u Sjedinjene Američke Države.

Ukrajina se odrekla nuklearnog oružja nakon potpisivanja Budimpeštanskog memoranduma 4. decembra 1994. kojim je zemlji garantovan teritorijalni integritet. Dokument su takođe potpisale Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Rusija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala