„Biće zanimljivo“: „Roskosmos" ove godine testira dve nove rakete

© Press-služba Roskosmosa / Uđi u bazu fotografijaLansiranje rakete
Lansiranje rakete - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska državna svemirska agencija „Roskosmos“ planira da testira dve nove rakete 2020. godine, saopštio je šef pres-službe korporacuhe Vladimir Ustimenko.
„Ove godine testiraćemo dve nove rakete, a sledeće godine unapređujemo naš lunarni program. Biće zanimljivo“, napisao je Ustimenko na Tviteru, ali nije precizirao o kojim raketama je reč.

On je takođe istakao da mu nije jasna „histerija“ koja je nastala nastala nakon uspešnog lansiranja novog američkog kosmičkog broda „Kru Dragon“.

„Desilo se ono što je davno trebalo da se desi. Sada neće samo Rusi leteti na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), nego i Amerikanci. Pa, odlično!“, istakao je Ustimenko.

Prema njegovim rečima, važno je imati bar dve opcije za let do stanice kako bi se na MSS obezbedilo prisustvo posada različitih država.

On je takođe dodao da bi ruski kosmonauti mogli u budućnosti leteti na MSS sa američkim svemirskim brodovima „Kru dragon“ i „Starlajner“.

U tom slučaju, američki kosmonauti će, zauzvrat, nastaviti da lete na ruskim brodovima.

Ranije je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin saopštio da je testiranje teške rakete „Angara-A5“ planirano za jesen 2020. godine. Nova ruska superteška raketa „Angara“ koristiće se kako bi roba sa Zemlje transportovala na Mesec. Kako je precizirao, preko ove rakete Rusija će stvoriti transportni sistem koji će povezivati Zemlju sa Mesecom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala