Vašington: Na Malti konfiskovan novac koji je u Rusiji odštampan za Libiju

CC BY 3.0 / Patrick André Perron / Tripoli, LibyaPogled na libijski Tripoli
Pogled na libijski Tripoli - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Malte konfiskovala je 26. maja libijski novac u vrednosti 1,1 milijardu dolara, navodi se na sajtu američkog Stejt deraprtmenta.

U dokumentu se navodi da su, navodno, lažni dinari prizvedeni u ruskom državnom preduzeću za štampanje novca „Goznik“. Po mišljenju Stejt departmenta, naručiilac valuta je bila izvesna nelegalna organizacija, a ne Centralna banka Libije.

Američki resor smatra da je Rusija „pogoršala ekonomske probleme Libije“.

"Ovaj incident još jednom pokazuje potrebu da Rusija prekine svoje štetne i destabilizujuće akcije u Libiji", saopštili su u Stejt departmentu.

Rusija od 2016. godine zvanično štampa valutu za Libiju. Ona se šalje libijskoj Vladi na istoku zemlje koju podržava parlament. Međutim, Vlada nacionalnog jedinsta čije sedište je u Tripoliju nikad taj novac nije stavila van zakona. „Goznik“ takođe, na zahtev Centralnih banaka drugih država, izvodi takve operacije.

Libijski sukob

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa ekstremistima.

U Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Saradž i Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih. Primirje koje je tada dogovoreno, nikada nije stupilo na snagu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala