„Trampe, igraš se sa vatrom“ — nemački političari upozorili Ameriku

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Rajhstaga u Berlinu
Zgrada Rajhstaga u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemački političari su pokazali „nesvojstveno im jedinstvo“ i napisali zajedničko pismo članovima američkog kongresa sa pozivom da ne izađu iz Sporazuma o otvorenom nebu, piše „Špigl“.

Taj sporazum je važan instrument koji osigurava vojnu transparentnost i poverenje“, navodi se u dokumentu. Očuvanje sporazuma je u zajedničkom interesu i SAD i njihovih saveznika u sferi bezbednosti.

Pismo je upućeno komitetu američkog Senata za međunarodne odnose. Potpisali su ga predstavnici svih političkih frakcija koji su predstavljeni u komitetu za međunarodne odnose, kao i u komiteti za vojna pitanja.

Pismo je napisano na inicijativu poslanika iz Hrišćansko-demoktratske unije Nikolaja Lobela.

„Veoma žalimo zbog jednostranog izlaska predsednika SAD Donalda Trampa iz Sporazuma o otvorenom nebu. Na taj način on uništava poslednji sporazum koji je činio stubove međunarodne arhitekture bezbednosti koji su smanjivali broj pretnji u ovom svetu“, rekao je Lobel.

Po njegovim rečima, šef Bele kuće se „igra s vatrom“, ne primećujući „da u poslednje vreme Rusija pokazuje više spremnosti za saradnju“.

„Znamo da mnogi senatori i članovi Predstavničkog doma SAD žele da sačuvaju Sporazum o otvorenom nebu. Zato šaljemo pismo iz Berlina u Vašington sa nadom da će razum pobediti i da SAD neće izaći iz sporazuma“, naglasio je Lobel.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala