Tiha gromada: Ruska mornarica dobija najnoviju nuklearnu podmornicu /video/

© Sputnik / Ilьdus GilяzudtinovPodmornica "Vladimir Monomah"
Podmornica Vladimir Monomah - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavna karakteristika nuklearne podmornice četvrte generacije 955A „Knez Vladimir”, čije je testiranje nedavno završeno, u odnosu na prethodne, biće smanjeni nivo buke, izjavio je za TV „Zvezdu”, kapetan prve klase, predsednik Podmorničkog kluba Sankt Peterburga Igor Kurdin.

„Najvažnije kod nove podmornice je smanjeni nivo buke. Što je podmornica tiša, to je manja verovatnoća da će biti otkrivena”, objasnio je Kurdin.

On je istakao da je u tom cilju pokrenuta proizvodnja dizel-električnih podmornica (projekat 636 „Varšavljanka”).

„Nuklearne podmornice ne mogu da ne budu bučne, jer pumpe koje obezbeđuju rad reaktora, kao i same turbine ne mogu da rade bez zvuka. Mislim da se nekada nije pridavala velika važnost stepenu buke podmornica, ali se to promenilo unazad nekoliko decenija. Sada naše podmornice četvrte generacije imaju nivo buke koji se može porediti s američkim podmornicama. Praktično smo se izjednačili po dometu detektovanja”, objasnio je Kurdin.

Kurdin je još naglasio da je u Rusiji u toku i projektovanje nuklearnih podmornica pete generacije.

Primopredajni akt o preuzimanju nuklearne podmornice „Knez Vladimir” potpisan je 28. maja, a smatraće se da je podmornica i zvanično u sastavu flote nakon objavljivanja ukaza načelnika ruske ratne mornarice.

Pres-služba Severne flote Rusije saopštila je 21. maja da je poslednja faza testiranja podmornice završena, a u oktobru prošle godine, sa podmornice lansirana je balistička raketa „Bulava”.

K-549 „Knez Vladimir” je ruska nuklearna podmornica četvrte generacije strateške namene. Ovo je četvrti brod iz projekta 955 „Borej” i prvi koji je izgrađen prema modernizovanim projektu 955A (09 552) „Borej-A”.

Do sada nije obelodanjeno koje su glavne razlike u taktičko-tehničkim karakteristikama podmornica klase „Borej” i „Borej-A”.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala