Ruski poziv Americi: Moramo zajedno da se borimo protiv novih pretnji

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Rusije u SAD Anatolij Antonov
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države pamte podvig sovjetskih vojnika u Drugom svetskom ratu. Istovremeno, tamo postoji mnogo rusofobičnih organizacija, koje pokušavaju da iskrive istorijske činjenice, iako Rusija i SAD treba zajedno da se bore protiv novih pretnji, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za TV „Zvezdu” ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov.
„Ovde se pamti podvig sovjetskih vojnika, ali postoji i mnogo različitih rusofobičnih organizacija, koje pokušavaju da iskrive istorijske činjenice i otruju svest omladine u vezi s istorijom rata”, istakao je on.

Antonov je još dodao da ruske diplomate u SAD veoma intenzivno rade kako bi običnim američkim građanima približili istorijsku istinu.

On navodi da se zahvaljujući naporima ruskih diplomata održavaju konferencije, prikazuju filmovi za omladinu o tome ko su Rusi i kako su sovjetski vojnici pobedili u Velikom Otadžbinskom ratu.

„Mi uvek naglašavamo da bi SAD i Rusija trebalo da se zajedno bore s novim izazovima i pretnjama. Nikada nismo nazivali Amerikance neprijateljima, već partnerima”, objasnio je Antonov.

Spomenik u znak sećanja na vojno bratstvo

Pored toga, ljudi u SAD nisu zaboravili bratstvo između američkih i sovjetskih vojnika, a kao primer Antonov je naveo svoju nedavnu posetu gradu Elizabet Sitiju u državi Severnoj Karolini. Tamo se za vreme ratnih godina, navodi on, nalazio centar realizacije tajnog projekta odakle su avioni-amfibije isporučivani na front kao podrška sovjetskoj vojsci. Međutim, desila se nesreća, kada se jedan od aviona sa sovjetskim i jednim kanadskim pilotom srušio.

„Pokušavamo da izdejstvujemo da se u tom gradu podigne spomenik tim pilotima i tom vojnom bratstvu koje je postojalo tokom ratnih godina. Iskreno, bio sam iznenađen toplom dobrodošlicom u tom gradu i podrškom ruskim diplomatama, koji su došli da zajedno s američkim građanima odaju poštu poginulim sovjetskim i kanadskim vojnicima”, opisuje Antonov.

Zajednički napori na očuvanju sećanja na Drugi svetski rat

On je još istakao da mnogi Amerikanci, uključujući ljude iz Sovjetskog Saveza i Rusije čine sve da bi se očuvalo sećanje na rat. To dokazuje i velika popularnost u celom svetu i SAD akcije „Besmrtni puk”, koja je je ove godine zbog pandemije održana u onlajn formatu. U njoj su učestvovali predstavnici 22 američka grada.

Ruski ambasador podsetio je i da su u aprilu lideri Rusije i SAD usaglasili zajednički izjavu povodom 75. godišnjice susreta na Elbi. U njoj je pomenuto sve što su američki i sovjetski narod učinili radi pobede i jačanja mira.

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaRukovanje predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Donalda Trampa
Ruski poziv Americi: Moramo zajedno da se borimo protiv novih pretnji - Sputnik Srbija
Rukovanje predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Donalda Trampa

Zbog svega toga, kako je priznao diplomata, bilo mu je jako teško kad je na Tviteru objavljena čestitka Bele kuće povodom godišnjice pobede nad fašizmom, a u kojoj Sovjetski Savez kao pobednik nije bio pomenut, iako je zbog borbe za slobodu izgubio oko 27 miliona ljudi. Na ovu činjenicu, naglasio je on, američki građani reaguju sa zaprepašćenjem.

Antonov je na kraju zaključio da trenutno postoje političari i nevladine organizacije i strukture koje žele da promene istorijsko sećanje. Ali, kako ističe diplomata, diplomate u ruskoj ambasadi u Americi trude se svim silama da se sećanje na rat očuva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala