Pompeo traži od Rusije da pusti američkog špijuna

© AP Photo / Pavel GolovkinPol Vilan
Pol Vilan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državni sekretar SAD Majk Pompeo obratio se ruskim vlastima sa zahtevom da oslobode američkog državljanina Pola Vilana koji čeka presudu po ptredmetu špijunaže.
„Nedopustivo je da je Polu Vilanu bila odbijena neophodna medicinska pomoć, sve dok njegovo stanje nije postalo užasno. Tražimo oslobađanje Pola“, napisao je Pompeo na tviter.

Juče je Ministarstvo inostranih poslva Rusije saopštilo da je Polu Vilanu, koji se optužuje za špijunažu, pružena sva potrebna medicinska pomoć. On je imao i lakšu operaciju.

Kako su saopštili u ruskom MIP-u, Vilan se 27. maja obratio rukovodstvu pritvorske jedinice „Lefortovo“ sa žalbom da se loše oseća. Nakon toga je odmah bio prebačen u bolnicu.

Američka ambasada je optužila ruske vlasti da su sačekale da se Vilanovo stanje ozbiljno pogorša, pre nego što su mu pružili medicinsku pomoć.

Podsetimo, Vilan je uhvaćen prošle godine u špijunaži i preti mu između 10 i 20 godina zatvora. On je poreklom Kanađanin, a ima i državljanstvo SAD, Irske i Velike Britanije.

Njegov brat tvrdi da je Vilan bivši marinac i da se u Moskvi nalazio zbog prijateljeve svadbe. Vilan se i ranije izjasnio da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala