Otkriće ruskih naučnika: Lek protiv depresije krije se u – ribama

CC0 / Pixabay / Bolestan čovek
Bolestan čovek - Sputnik Srbija
Pratite nas
Biolozi Uralskog federalnog univerziteta (UrFU) otkrili su kod slatkovodnih riba fenomen očajanja, zahvaljujući čemu se brže mogu odabrati napredniji lekovi protiv depresije kod ljudi, najmasovnije bolesti mozga, saopštila je pres-služba ovog univerziteta.

Prema saopštenju na sajtu univerziteta, istraživanja su sprovođena na slatkovodnim ribama zebricama (lat.: Danio rerio), koje prema podacima istraživača, spadaju u „elitni klub” potpuno genetski identifikovanih vrsta i pogodne su za genetska ispitivanja. Prema objašnjenju naučnika, na ribe deluju tipični antidepresivi – amitriptilin i sertralin i smanjuju stepen njihovog osećaja očajanja.

„Prvi put smo kod riba zebrica otkrili fenomen očajanja. Uzimajući u obzir da su s genetske strane, ribe i ljudi 70 odsto slični, postigli smo da potraga za potencijalnim biološkim metama za antidepresive bude mnogo manje složena i jeftinija nego kod rada s glodarima”, tvrdi glavni naučnik naučne laboratorije za perspektivna istraživanja u oblasti petrohemije, hemijske tehnologije i biotehnologije Uralskog federalnog univerziteta „Alan Kalujev”.

On je još istakao da će zahvaljujući ovoj vrsti riba, nauka brže pronaći, testirati i odabrati nove, naprednije lekove protiv depresije – najmasovnije bolesti mozga, od koje boluje skoro 10 odsto ljudi, od kojih mnogi zbog neefikasnog lečenja izvrše samoubistvo.

Kako se dodaje u saopštenju pres-službe, ranije su slična istraživanja sprovođena na glodarima. Naučnici su utvrdili da je depresija nastala još pre 340 miliona godina, te da je osećaj očajanja, jednog od simptoma ovog poremećaja, mnogo stariji mehanizam, nego što se do sada smatralo.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala